Οι Sony Reader και πάλι στην Ιαπωνία - και τα λάθη στον ελληνικό τύπο

Η Sony θα αρχίσει να διαθέτει και πάλι στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά από το 2007, τους ηλεκτρονικούς της αναγνώστες, τους Sony Reader, από τις 10 Δεκεμβρίου. Αν και η Sony είναι ιαπωνική εταιρεία, το 2007 είχε σταματήσει να διαθέτει τους ηλεκτρονικούς της αναγνώστες στην ιαπωνική αγορά λόγω χαμηλής ζήτησης και είχε επικεντρωθεί στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Sony, o Sony LIBRIé, που ήταν και ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, είχε ξεκινήσει να διατίθεται το 2004 και, αντίστροφα, ήταν τότε διαθέσιμος μόνο στην Ιαπωνία.

Η τελευταία γενιά Sony Reader είχαν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ την 1 Σεπτεμβρίου. Στην Ιαπωνία θα κυκλοφορήσουν ο Sony Reader PRS-350 (5 ίντσες) και ο Sony Reader PRS-650 (6 ίντσες) και η τιμή τους θα είναι υψηλότερη από τις ΗΠΑ κατά $90 και $100 αντίστοιχα. Ο Sony Reader PRS-950 (7
ίντσες, 3G+WiFi internet) θα συνεχίσει να διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ. Οι χαμηλότερες τιμές στις ΗΠΑ, και η διάθεση συσκευής με πρόσβαση στο internet, αντανακλούν τον έντονο αναταγωνισμό που έχει εκεί η Sony από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle και Nook.

Στην Ιαπωνία η Sony έχει στόχο να πουλήσει 300.000 συσκευές τον πρώτο χρόνο και να κατακτήσει το 50% της τοπικής αγοράς ψηφιακών εκδόσεων. Έχει συμπράξει με την εταιρεία τηλεποικινωνιών KDDI και τους εκδοτικούς οίκους Asahi Shimbun και Toppan για την πώληση ηλεκτρονικού περιεχομένου.

Η Sony υπολογίζει ότι συνολικά οι πωλήσεις e-books στην Ιαπωνία θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο το 2012. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, στο Amazon μόνο έχουν ήδη πουληθεί πάνω από 1 εκατομμύριο e-books από καθένα από τους δημοφιλείς συγγραφείς Stieg Larsson και James Paterson. Το Δεκέμβριο, ηSharp, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής LCD οθονών στην Ιαπωνία, θα ανοίξει το δικό του ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με περιεχόμενο στην ιαπωνική γλώσσα. 

Το Μάιο η Sony είχε ανακοινώσει ότι φέτος θα αρχίσει να διαθέτει τους ηλεκτρονικούς της αναγνώστες επίσης στην Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα η Sony δεν εισάγει τις συσκευές, αλλά τα καινούργια μοντέλα των Sony Reader υπάρχουν στα βιβλιοπωλείαΠαπασωτηρίου, ενώ μπορούν να παραγγελθούν και μέσω Amazon.

Λάθη στον ελληνικό τύπο
Στις δύο εφημερίδες που έχει μπει η σχετική είδηση, στο Βήμα και στο Πρώτο Θέμα, παρουσιάζεται σα να πρόκειται για παρουσίαση νέων συσκευών από τη Sony, κάτι που δεν ισχύει, καθώς οι νέοι Sony Reader έχουν παρουσιαστείαπό την 1 Σεπτεμβρίου 2010, όπως προαναφέρθηκε. Στο Πρώτο Θέμα μάλιστα, που θέλει να κάνει και σύγκριση των Kindle με τους Sony Readers, σχεδόν όλο το άρθρο είναι λάθος, από την αρχή ως το τέλος, ξεκινώντας από το ότι η φωτογραφία που έχουν είναι του Sony PRS-300 και όχι του καινούργιου Sony PRS-350, πηγαίνοντας στο ότι υποστηρίζει πως όλοι οι Sony Reader έχουν 3G internet και ότι είναι φτηνότεροι από το Kindle και γενικώς αναφέροντας μια σειρά από λάθη και ανακρίβεις που δεν έχει νόημα να καταγράψω αναλυτικά.

Πηγή: Bloomberg

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια