Μακεδονικό και Κυπριακό στις αποκαλύψεις του WikiLeaks


Αναφορές στο Μακεδονικό, καθώς και στο Κυπριακό περιλαμβάνουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από το WikiLeaks, καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στην αμερικανική διπλωματία.
Όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα, Γάλλος διπλωμάτης εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι πιο ευέλικτη για το μακεδονικό. «O Levitte εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι

μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την πρόοδο στην διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης Γκόρντον συμφώνησε πως είτε μια περισσότερο συμπαγής συντηρητική κυβέρνηση είτε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ισχυρότερη, περισσότερο ευέλικτος συνεργάτης στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα αλλαγής διαβατηρίων, τότε θα γινόταν πρόοδος», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία εμφανίζεται να ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο ζήτημα. Η ίδια εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sinirlioglu εξέφρασε τη λύπη του για τον παρατηρούμενο εφησυχασμό των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις συνομιλίες για ένωση του νησιού: «η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά άτρωτους». Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλουν ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Υποκρίνονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων του νησιού αποτελούν εσωτερική υπόθεση. Η πρόταση του Ταλάτ θα έπρεπε να αποτελέσει μια καινοτομία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να ανταποκριθούν.
«Ο Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τουρκική κοινότητα θα καταγράψει αυτή της τη δυσαρέσκεια μη επανεκλέγοντας τον Ταλάτ ως πρόεδρο τον Απρίλιο», υποστήριξε. Παράλληλα, επανέλαβε την τουρκική έκκληση για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Sinirlioglu καλωσόρισε την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν της 30ής Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε ειλικρινή συζήτηση για τις μακροχρόνιες διαμάχες των 2 γειτόνων. Κατανόησε την καθυστέρηση Παπανδρέου, λόγω των ασχολιών του με την ελληνική οικονομική κρίση. Βασισμένος στην απάντηση του Παπανδρέου, είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.
Περισσότερες αποκαλύψεις, στον ιστότοπο WikiLeaks…
http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια