ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση ουσιαστικά την πλήττει κατάφορα. Υπονομεύει το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα και την Δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου και το αντικαθιστά με ένα επιχειρηματικό και αυταρχικό κέντρο κατάρτισης πολλαπλών ταχυτήτων. Οι πανεπιστημιακές σπουδές κατεδαφίζονται και αντικαθίστανται με ταχύρρυθμα προγράμματα «κατάρτισης».

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ:

-  Συρρικνώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες μεταφέροντας εξουσίες και αρμοδιότητες σε ένα ολιγομελές όργανο, αποδυναμώνοντας τα αιρετά συλλογικά όργανα
-       Παραδίδει τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση) σε ιδιώτες, με την ίδρυση του ΝΠΙΔ
-       Καταργεί το άσυλο, συρρικνώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες
-      Οδηγεί σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων, υποβαθμίζοντας το αγαθό της παιδείας
     Αποκλείει τελείως το διοικητικό προσωπικό τόσο από τις εκλογικές διαδικασίες όσο και από τα Όργανα Διοίκησης
-     Προλειαίνει το έδαφος για συγχωνεύσεις – καταργήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, που ήδη η κυβέρνηση σιγά-σιγά δηλώνει ότι θα οδηγήσει και σε απολύσεις εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκφράζει την έντονη αντίθεση του, σε έναν νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει αποδεκτός από το πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην συνεργήσουν στις αντισυνταγματικές διαδικασίες του νέου νόμου και στην κατεδάφιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Διεκδικούμε:
-       Διασφάλιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας
-       Καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης
-       Εκπροσώπηση του διοικητικού προσωπικού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα όργανα διοίκησης
-   Καμιά απόλυση εργαζομένων, καμιά μείωση μισθών – Μόνιμη σταθερή δουλειά, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια