Ισλάμ & νεολαία στα εγκαίνια του τεμένους Αμαξάδων Ροδόπης

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Από την Τουρκία έφτασε ο θρησκευτικός λειτουργός Κιαμήλ Γιλμάζ, ο οποίος απευθύνθηκε στους μουσουλμάνους ως «αδελφούς και αδελφές που ζουν σε αυτή τη γη και χαρακτήρισε το τζαμί ως παράδειγμα της ενότητας των μουσουλμάνων.

To ντεμπούτο τους έκαναν οι  δύο νέοι Τούρκοι υποπρόξενοι, η Μπερίν Οκούρ και Αντνάν Οζτουρκ, στην τελετή.

Με ανώτατο θρησκευτικό λειτουργό από την Τουρκία Κιαμήλ Γιλμάζ σε πρώτο πλάνο, τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφσε
ρόλο οικοδεσπότη και έντονη την παρουσία νέων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του τεμένους των Αμαξάδων, έξι χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του. Η τελετή της περασμένης Κυριακής ελάχιστα μπορεί να συγκριθεί με αυτή που έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου με αφορμή την παρουσία του δημάρχου Σισλί Κωνσταντινούπολης στην περιοχή μας, με χρηματοδότηση του οποίου έγινε η εσωτερική διακόσμηση και οι θρησκευτικού χαρακτήρα οροφογραφίες. Τότε, λιγότερος ντόπιος κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, παρόλο που είχε φροντίσει ο Τούρκος δήμαρχος να οργανώσει την αποστολή από τη γείτονα χώρα.


Το ισλάμ έχει βαθιές ρίζες στη Θράκη και επανέρχεται σε μία μοντέρνα εκδοχή, που θέλει τις νέες κοπέλες δραστήριες και μορφωμένες αλλά με μαντίλα και τα αγόρια πιστά στα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Και η εκδοχή αυτή επαληθεύτηκε στην προχθεσινή τελετή, αφού νέοι και νέες του χωριού ανέλαβαν να οργανώσουν τα εγκαίνια ενώ είχαν φροντίσει ακόμα και για την τελευταία λεπτομέρεια. Η παρουσία τους ήταν έντονη ακόμα από την είσοδο του οικισμού, όπου φρόντιζαν για τη στάθμευση των οχημάτων.



Ξεχώριζαν αφού φορούσαν ένα λευκό μπλουζάκι, που το μπροστινό μέρος έφερε σφραγίδα εποχής της οθωμανικής αυτοκρατορίας και στο πίσω τη φράση στην τουρκική γλώσσα «τέμενος Αμαξάδων». Ένα τεράστιο πανό, όμοιο με αυτό που ευχαριστούσε τον δήμαρχο Σισλί για την προσφορά του στο τέμενος, αναρτήθηκε στο εντυπωσιακό κτίσμα ενημερώνοντας τους επισκέπτες ότι αυτή η τελετή, σηματοδοτεί την επίσημη λειτουργία του θρησκευτικού χώρου.

Νεαρή μουσουλμάνα προσφέρει λουλούδια στον Τούρκο θρησκευτικό λειτουργό Κιαμήλ Γιλμάζ, τον οποίο συνοδεύει ο ψευτομουφτής Κομοτηνής 

Η κινητοποίηση κόσμου ήταν μεγάλη όχι μόνο από τη Ροδόπη, αλλά και από το νομό Ξάνθης. Γυναίκες και παιδιά έπιασαν θέση στο προαύλιο του τεμένους, ενώ για τους άνδρες οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχουν καθίσματα στην αυλή. Η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τελετή ξεκίνησε με μία ώρα περίπου καθυστέρηση. Στο χώρο εκ μέρους των επισήμων κατέφθασε πρώτος ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ με αντιδημάρχους και ακολούθησαν οι δύο νέοι υποπρόξενοι του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής Μπερίν Οκούρ και Αντνάν Οζτουρκ. Ο θρησκευτικός λειτουργός από την Τουρκία Κιαμήλ Γιλμάζ έφτασε συνοδευόμενος από τον ψευτομουφτή Κομοτηνής, ενώ με το βουλευτικό αυτοκίνητο προπορεύονταν ο βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Στην τελετή παρέστη και ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ενώ διά του βοηθού του Αχμέτ Χράλογλου εκπροσωπήθηκε ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.


Πλειάδα ντόπιων θρησκευτικών λειτουργών και μία νεαρή κοπέλα με λουλούδια υποδέχτηκαν τον Τούρκο επισκέπτη. Ο Κιαμήλ Γιλμάζ μαζί με τον βουλευτή κ. Χατζηοσμάν, τον δήμαρχο Ιάσμου, την υποπρόξενο Μπερίν Οκούρ και τον ψευτομουφτή έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, ενώ ακολούθησε προσευχή, φυσικά μόνο για τους άντρες, που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.


Ο δήμαρχος Σίσλι Κωνσταντινούπολης φρόντισε να θυμίσει την προσφορά του στο τέμενος, δωρίζοντας παγκάκια για τον προαύλιο χώρο που φέρουν την επωνυμία του δήμου 

Το ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβε ο ψευτομουφτής, ο οποίος πρώτος ευχαρίστησε τον Τούρκο θρησκευτικό λειτουργό για την παρουσία του και έδωσε το λόγο στον δήμαρχο Ιάσμου. Για μία σημαντική μέρα έκανε λόγο ο Καδή Ισμέτ ευχαριστώντας εκ μέρους του κόσμου των Αμαξάδων. Το τέμενος των Αμαξάδων να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και για την κατασκευή και αναβάθμιση και άλλων τεμενών σε χωριά του νομού, κάλεσε τους πιστούς ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ενώ συνεχάρη παράλληλα τους κατοίκους των Αμαξάδων.

 
Το άσπρο μπλουζάκι με τη φράση στην τουρκική γλώσσα «τέμενος 
Αμαξάδων» φορούσαν νέοι και νέες που βοήθησαν στη διοργάνωση 

Το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες της περιοχής ταυτίζεταΙ με τον ήχο στη χώρα του, είπε με νόημα ο νέος υποπρόξενος Αντνάν Οζτουρκ και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του τζαμιού. Ομιλητικότερος όλων αποδείχθηκε ο Τούρκος θρησκευτικός λειτουργός Κιαμήλ Γιλμάζ, ο οποίος απευθύνθηκε στους πιστούς ως ομοϊδεάτες, κάνοντας λόγο για «αδελφούς και αδελφές που ζουν σε αυτή τη γη.


Σε κουτί καλούνταν να ρίξουν οι πιστοί την οικονομική τους ενίσχυση
για το νέο τζαμί
 

Μίλησε για την ενότητα των μουσουλμάνων και χαρακτήρισε ως παράδειγμα το τζαμί των Αμαξάδων.Χωρίς χειροκροτήματα, αλλά με θρησκευτική ευλάβεια, οι μουσουλμάνοι, εντός και εκτός τεμένους, παρακολούθησαν τις ομιλίες. Μετά το τέλος της τελετής ένα μεγάλο υπαίθριο τραπέζι στήθηκε στον προαύλιο χώρο, όπου προσφέρθηκε αριάνι και πιλάφι με κρέας για τους 500 περίπου παραυρεθέντες.

Ρεπορτάζ
Δήμητρα Συμεωνίδου

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=72555

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια