Καλούσαν την Κύπρο να μην καθυστερήσει


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούσαν την Κύπρο να μην καθυστερήσει την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου-Βιομηχανίας Σόλων Κασίνης.
Ο κ. Κασίνης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», είπε ότι το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ, που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο διαθέτει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικούς χάρτες από την κυπριακή ΑΟΖ και ανέφερε ότι σε περίπου δυόμισι μήνες θα υπάρχει εικόνα για το μέγεθος του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τις παραμέτρους αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που γειτνιάζει με το πλούσιο σε κοιτάσματα ντεπόζιτο Λεβιάθαν του Ισραήλ, μελετά ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας, Σόλων Κασίνης, σε έκθεσή του.
Η επίσημη ανακοίνωση από το Ισραήλ, στις 27 Δεκεμβρίου 2010, ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί με διασωληνώσεις, τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης και συγκεκριμένα στο οικόπεδο Λεβιάθαν, ενδέχεται να φέρει τα πάνω-κάτω στις κυβερνητικές διαβουλεύσεις για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτό τουλάχιστον εισηγείται ο διευθυντής ενέργειας.
Στην έκθεσή του ο Σόλων Κασίνης προβάλλει ότι οι αποφάσεις του Ισραήλ καθιστούν εφικτό το ενδεχόμενο διασωλήνωσης και του υπ’ αριθμόν 12 οικοπέδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το ντεπόζιτο Λεβιάθαν, τα οποία απέχουν μεταξύ τους μόλις 35 χιλιόμετρα. Μέσω μίας τέτοιας διαδικασίας, η Κύπρος όχι απλώς θα μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο, και μάλιστα από τα δικά της αποθέματα, μέσα σε διάστημα μέχρι πέντε χρόνων, αλλά θα μπορέσει και να εμπορευθεί το φυσικό αέριο, όπως ήδη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πράξει το Ισραήλ.
Ο Σόλων Κασίνης παρέδωσε την πολυσέλιδη έκθεσή του στον τέως υπουργό Εμπορίου, ο οποίος είναι και ο κατά νόμο υπεύθυνος για να θέσει τα στοιχεία ενώπιον της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο διευθυντής ενέργειας διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες ότι υπήρξε μεταξύ του ιδίου και του υπουργού «τρικούβερτος καβγάς».
Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να καταδεικνύει ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις» άρχισε έρευνες νοτίως της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ούτε και έχει εκδοθεί όπως επιβάλλουν οι διεθνείς νόμοι και κανονισμοί σχετική οδηγία.
Σχολιάζοντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα» τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία άρχισε έρευνες στην περιοχή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει μια άλλη περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου και κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έξω από την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως έχει οριοθετηθεί μέσω των συμφωνιών με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους, επειδή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις ενέργειές της, να μεταφέρει το θέμα στο πεδίο της έντασης.
Ο κ.Στεφάνου συνέστησε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα πρωτίστως για να υπερασπίσει και να οχυρώσει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για να αναδείξει την παράνομη στάση της Άγκυρας.
Το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει με διαφωνίες μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, αλλά με τη διάσταση της Άγκυρας και την αντιπαράθεσή της με το διεθνή νόμο.
Ο Στέφανου Στεφάνου σχολίαζε τις αναφορές Φούλε στο Ευρωκοινοβούλιο περί δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά και ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα και εάν αυτό είναι απαραίτητο, μέσω διαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Αυτό που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Κ. Στεφάνου, είναι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να τερματίσει την πολιτική που ακολουθεί και που τη φέρνει σε αντίθεση με το διεθνή νόμο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να επέλθει ομαλότητα στην περιοχή.
Υπάρχουν, τόνισε ο κ. Στεφάνου, τρόποι για συνεργασία και ειρήνη και το πρώτο βασικό στοιχείο είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας που δυστυχώς η Τουρκία δεν το κάνει.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας στις συναντήσεις του, μιλά με ειλικρίνεια και θέτει με ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα διάφορα θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να πει κατά πόσο στη σημερινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ συζητήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των υδρογονανθράκων.
Επειδή ακριβώς χθες, είπε ο κ. Στεφάνου, έγιναν διάφορες δηλώσεις επί του θέματος, η θέση μας παραμένει αναλλοίωτη, ξεκάθαρη και σταθερή προς όλους.
Ότι δηλαδή η έρευνα και εκμετάλλευση των όποιων πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί, και δεν είναι θέμα υπό διαπραγμάτευση, ούτε θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Σε παρατήρηση κατά πόσο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ όταν μιλούσε για παρερμηνεία των δηλώσεών του, συμπεριέλαβε και την κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για να απαντήσει επί τούτου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια