Ένα βήμα μπροστά για τη Ακαδημία Μόδας στο Σουφλί Έβρου


«Αυτοψία» στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και κυρίως σε Σουφλί και Σαμοθράκη πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες  το στέλεχος της Ακαδημίας Μόδας και ...
Σχεδίου του Μονάχου Katja Heindrich. Όπως έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν η«Θράκη Press» η κα Heindrich έχει αναλάβει την σχεδίαση των νέων δημιουργιών από μετάξι της κολεξιόν «Αρσινόη της Θράκης» που θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης Σαμοθράκης στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την ανεύρεση του αγάλματος της «Νίκης Σαμοθράκης».
Σύμφωνα με τις προθέσεις της κοσμήτορας της Ακαδημίας Μόδας και Σχεδίου του Μονάχου Ulrike Nägele, σκοπεύουν να ιδρύσουν παράρτημα της Ακαδημίας τους στην πόλη του Σουφλίου προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές τους στην ίνα του μεταξιού και να δώσουν και πάλι στο πολύτιμο αυτό υλικό την αίγλη των παλαιότερων χρόνων που τελευταία έχει χαθεί.
Σύμφωνα με την  κα Nägele έχει ήδη εντοπιστεί ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό  πρόγραμμα που υποστηρίζει τέτοιου είδους δράσεις και ενισχύει τις παραδοσιακές βιοτεχνίες.
Η κα Heindrich είχε ήδη δημιουργήσει τα σχέδια των πρώτων νέων δημιουργιών της σειράς «Αρσινόη της Θράκης» πριν επισκεφτεί την περιοχή. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Θράκη Press» μετά την επίσκεψη της περιοχή έχει αναθεωρήσει την αρχική της άποψη για τη Θράκη και αν σχεδίαζε σήμερα  τα σχέδια της θα ήταν διαφορετικά από τα αρχικά. Ωστόσο με όσες γνώσεις είχε  από έρευνα που έκανε η ίδια στην ιστορία της περιοχής και στη βιογραφία της βασίλισσας Αρσινόης, θεωρεί ότι  έχει καταφέρει να «παντρέψει» το παρελθόν με το μέλλον . «Στα σχέδια μου προσπάθησα να μπολιάσω τη μαγεία της Αρχαίας Ελλάδας με το σύγχρονο στοιχείο. Θεωρώ ότι το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό αν και πιστεύω πως αν είχα επισκεφτεί την περιοχή πριν να αρχίσω να σχεδιάζω, τα σχέδια μου θα ήταν διαφορετικά» δήλωσε η κα  Heindrich.
Έκπληξη της προκάλεσε η μεγάλη ποικιλία μεταξωτών υφασμάτων που συνάντησε σε τοπική βιοτεχνία μεταξωτών στο Σουφλί. Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε η περιοχή του Σουφλίου σου δημιουργεί μία εντελώς διαφορετική εικόνα όταν βλέπεις για πρώτη φορά την πόλη από αυτή που πραγματικά είναι αν περπατήσεις στα στενά της.
Όσο για τη Σαμοθράκη θεωρεί ότι είναι το ομορφότερο μέρος που έχει επισκεφτεί μέχρι και σήμερα. Δηλώνει λάτρης του νησιού των Καβείρων και εντυπωσιασμένη από την απλότητα των ανθρώπων και την πλούσια φύση.
Τον Ιούλιο η κα Heindrich θα επισκεφτεί και πάλι την περιοχή μας στα πλαίσια της παρουσίασης των νέων δημιουργιών της κολεξιόν «Αρσινόη της Θράκης» και ελπίζουμε στη βαλίτσα της, να μας φέρει και ευχάριστα νέα σχετικά με την πορεία υλοποίησης του παραρτήματος της Ακαδημίας στην περιοχή του Σουφλίου.

Από τον σχεδιασμό στην παραγωγή

Τη παραγωγή των νέων δημιουργιών της κολεξιόν «Αρσινόη της Θράκης» έχει αναλάβει η κα Κατερίνα Σαάκιδου, η οποία απαντά με απόλυτη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που έθεσε η «Θράκη Press».

  • Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε να ασχοληθείς επαγγελματικά με το χώρο της μόδας;
 Είχα από μικρή το μικρόβιο καθότι με μητέρα μοδίστρα μεγάλωσα μέσα σε υφάσματα, με τα οποία έκανα φορέματα για τις κούκλες μου. Επίσης ζωγράφιζα από μικρή ,αλλά έχει μείνει ακαλλιέργητο ταλέντο γιατί δεν είχα ποτέ  βλέψεις να γίνω ζωγράφος. Έπρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο να εξωτερικευτεί και έτσι στράφηκα προς το σχέδιο μόδας, αναπόφευκτα.
Που σπούδασες την τέχνη της ενδυματολογίας;
Σπούδασα στην Αθήνα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και είχα την τύχη να βρίσκομαι δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου όπως είναι ο Μάκης Τσέλιος και οι ιδρύτριες της εταιρείας DI-FO που μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γνωρίζω ότι το τελευταίο διάστημα ασχολείσαι με την παραγωγή των νέων δημιουργιών από μετάξι για την κολεξιόν «Αρσινόη της Θράκης». Ποιο ήταν κίνητρο εκείνο που σε ώθησε να ασχοληθείς με μία τόσο απαιτητική παραγωγή ενδυμάτων;
Μου αρέσουν γενικά οι προκλήσεις, δεν εγκλωβίζομαι ποτέ σε  γνώριμες καταστάσεις, οτιδήποτε καινούριο με ενθουσιάζει. Η εξέλιξη είναι  απαραίτητη για μένα και έτσι δεν θα μπορούσα παρά να αδράξω την ευκαιρία και να προσπαθήσω για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μου αρέσουν οι απαιτητικές καταστάσεις γιατί καλείσαι  να κάνεις την υπέρβαση και  να φανείς αντάξιος της επιλογής και της εμπιστοσύνης. Αυτό ακριβώς είναι και το κίνητρο που με ώθησε να αναλάβω την παραγωγή.
Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο στα σχέδια των νέων δημιουργιών που σε εμπνέει περισσότερο ώστε να μπορέσεις να αφήσεις κι εσύ τη δική σου ταυτότητα στις τελικές δημιουργίες;
Με εμπνέει όλη η κολεξιόν. Αγαπώ ιδιαίτερα το αρχαιοελληνικό ύφος και η Κάτια έχει καταφέρει να δώσει έναν πολύ σύγχρονο χαρακτήρα στα φορέματα.  Όσον αφορά την δική μου ταυτότητα, εκ πείρας γνωρίζω πως αν πάρουν το ίδιο σκίτσο με όλες τις λεπτομέρειες δυο άνθρωποι, το αποτέλεσμα ποτέ δεν θα είναι το ίδιο. Η παραμικρή λεπτομέρεια (όπως μια καμπύλη ή το βάθος μιας πιέτας) παίζει τον ρόλο της και κάνει τη διαφορά. Οπότε αποτυπώνεται η προσωπική αισθητική του κατασκευαστή στο αποτέλεσμα χωρίς να θεωρώ πως προσδίδουν ταυτότητα από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν παρεμβολές στα αρχικά σχέδια, πινελιά ίσως. 
Ποιο στοιχείο από τα σχέδια των νέων δημιουργιών της «Αρσινόης της Θράκης» είναι εκείνο που σου αρέσει περισσότερο και ποιο εκείνο που σε δυσκολεύει περισσότερο;
Το στοιχείο που με εμπνέει περισσότερο δεν αφορά κάποιο ρούχο συγκεκριμένα αλλά όλη την κολεξιόν. Δεν θα αναφερθώ σε κάποιο τεχνικό κομμάτι αλλά στο ύφος των φορεμάτων. Ξεχωρίζω λοιπόν το γεγονός πως δεν απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη γυναίκα αλλά σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετικό στυλ και ανάγκες. Υπάρχουν φορέματα ρομαντικά, γκλάμουρ, αρχοντικά, σεξ που καλύπτουν όλα τα γούστα και αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σε μια κολεξιόν όσον αφορά την εμπορική επιτυχία. Όσο για το στοιχείο που με δυσκολεύει περισσότερο είναι να καταφέρω να αποδώσω με ακρίβεια  όχι το σχέδιο από το τεχνικό σκιστό αλλά την βασική ιδέα στην αρχική και στην πιο ζωντανή μορφή της. Η ιδέα αποτυπώνεται στο χαρτί, περνά στο πατρόν, μετά στο ύφασμα και δεν θέλω μέσα από αυτά τα στάδια να χαθεί η παραμικρή λεπτομέρεια.
Πιστεύεις ότι μέσα από τη συνεργασία σου με την «Αρσινόη της Θράκης» σου ανοίγονται νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες;
Πιστεύω πολύ στη ''Αρσινόη της Θράκης'' γιατί τηρεί όλες τις προδιαγραφές εκείνες που συμβάλλουν στην επιτυχία. Βασικός στόχος είναι η ποιότητα χωρίς διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα. Έπειτα η Κατερίνα Καραγιάννη έχει αφιερωθεί με πολύ πάθος σ 'αυτό που κάνει, έχει  ξεκάθαρο όραμα, δεν πειραματίζεται και έτσι έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος, με σωστούς συνεργάτες ο έκαστος στο είδος του για να σταθεί όλη αυτή η προσπάθεια και να εξελιχτεί. Ο αρχικός μου στόχος είναι να φανώ αντάξια της επιλογής και  εμπιστοσύνης της όπως ανέφερα και παραπάνω!

Χαριτίνη Λέτσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια