Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης


Η Διεύθυνση  Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει των εορτών του Πάσχα και την αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες αυτές , θα ήθελε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα εξής:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του.:
  1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούςελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικώνεκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία του κρέατος τους.
  3.  Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , όπου οι επίσημοι κτηνίατροι διενεργούνέλεγχους   προ της σφαγήςκατά την διαδικασία της σφαγής και κρεοσκοπικό έλεγχο του παραγόμενουκρέατος.
  4. Όλα τα σφάγια πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα) ωοειδούςσχήματος και χρώματος λαμπρού κυανού (χρωστική Ε 133) για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας καικαστανού ( χρωστική Ε 155) για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
  5. Επίσης πρέπει να φέρουν επισήμανση της χώρας προέλευσης των ζώων με σφραγίδαπαραλληλόγραμμου σχήματος π.χ. ΕΛΛΑΔΑ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ,  κ.λ.π.και επισήμανση ως προς το είδοςτου σφάγιου π.χ. ΑΜΝΟΣ ΕΡΙΦΙΟ κ.λ.π.).
  6. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνωέλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.
  7. Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών ως προς την πώληση παραπροϊόντων σφάγιων (έντερα,συκωταριέςτα οποία θα πρέπει, εάν είναι νωπάείτε να συνοδεύουν τα σφάγια είτε να εκτίθενταιπρος πώληση νωπά συσκευασμένα ή μη.
  8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται και να προσφέρονται στον καταναλωτήκατεψυγμένα, ενώ απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά. Επίσης όλα τακατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν όλες τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία ενδείξειςστην συσκευασία τους   (ημερομηνία παραγωγής , λήξης , επωνυμία παρασκευάστριας εταιρείας καισήμανση αναγνώρισης - σφραγίδα της εγκατάστασης παραγωγής τους ωοειδούς σχήματος).
Β.  Όσον αφορά τα αυγά:
  1. Όλα τα αυγά προς πώληση που διατίθενται στο εμπόριο θα πρέπει να φέρουν σήμανση με τον κωδικότου παραγωγού στην επιφάνειά τουςΟ κωδικός αριθμός αποτελείται από έναν αριθμόχαρακτηριστικού του τρόπου εκτροφής ,  τα γράμματα EL  , τον κωδικό του νομού και τον αύξοντααριθμό του παραγωγού (π.χ. 3 EL 72041)
  2. Τα αυγά πρέπει  να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεταιστην συσκευασία.
  3. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές του Νομού , στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα πρέπει στο σημείοπώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού, ενώ ειδικά για παραγωγούς μεπερισσότερες των 50 ωοτόκων ορνίθων να υπάρχει και σήμανση με τoν κωδικό του παραγωγού.
  4. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας καθορίζεται στις 28 ημέρες , ενώ αυτά πρέπει ναπαραδίδονται στον καταναλωτή εντός 21 ημερών το πολύ από την ωοτοκία.   
Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Τέλος ενημερώνουμε πως  οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.
          Κομοτηνή    19/04/2013                                    Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια