Η βαριά ηγετική σκιά του σεργνιανίζει στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο “Ατατούρκ” της εποχής μας, και η φιλοδοξία του να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί περίπου κοινό μυστικό στη γειτονική χώρα.
Η πολιτική αυτή μετακίνηση ωστόσο δεν θα δρομολογηθεί αν δεν προηγηθεί μια Συνταγματική Αναθεώρηση που θα επιτρέψει στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποκτήσει ουσιαστικές, παρεμβατικές αρμοδιότητες, όχι δηλαδή όπως συμβαίνει σήμερα με τον μάλλον συμπληρωματικό ρόλο που έχει ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Οι φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα ανασχετικά, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός εξαντλεί τη στρατηγική της διπλωματίας και των ελιγμών απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στην Αναθεώρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Σήμερα, μιλώντας σε συμπόσιο του κόμματος ΑΚΡ, ο Ερντογάν μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως τουλάχιστον ο ίδιος την κατανοεί, σε μια προσπάθεια να υπερβεί τις ενστάσεις και τους δισταγμούς απέναντί του.
“Σε ένα προεδρικό σύστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι βασιλιάς. Δεν είναι σουλτάνος. Κάποιοι όμως, που είτε έχουν άγνοια, είτε λένε συνειδητά ψέματα, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα άλλο, αρνητικό κλίμα.
Δεν πρόκειται για ένα σύστημα με το οποίο ο λαός μας αισθάνεται άβολα. Το γνωρίζουμε από το παρελθόν. Οι Οθωμανοί έζησαν με αυτό. Σήμερα, οι περισσότερες χώρες που προοδεύουν στον κόσμο, το επιλέγουν και το στηρίζουν.
Η κοινωνία μας θα πρέπει να συζητήσει για το θέμα αυτό. Και αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα, να αποφασίσει τι θέλει να κάνει”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παρέλειψε φυσικά να προσθέσει ότι… ο ίδιος θα φροντίσει ώστε η κοινωνία να λάβει τη σωστή απόφαση.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου