Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25/4/2013 και ώρα 11:00 π.μ, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, η συνάντηση - διαπραγμάτευση της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Συνομοσπονδία επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.
Δυστυχώς οι εργοδότες, με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και της υπονόμευσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δια του επιβαλλόμενου καθορισμού των όρων εργασίας από την εκτελεστική εξουσία, προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ.
Παρά τα εμπόδια και το dumping που ασκεί η εκτελεστική εξουσία και η Τρόικα στις αντιπροσωπευτικότερες εργοδοτικές οργανώσεις, αποβλέποντας ευθέως στην αποψίλωσή τους από τα μέλη τους, εάν λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις δικές τους επιταγές, έχουμε όλοι ιστορική υποχρέωση και ευθύνη να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό της Εθνικής Σύμβασης και να αποκαταστήσουμε τον δικαιοπολιτικό της ρόλο.
Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ώστε μέσω της ΕΓΣΣΕ να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας.
Η ΓΣΕΕ ζητά κοινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών φορέων με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, από τους οποίους ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, η αποκατάσταση της μετενέργειας, η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.
Η μετατροπή των απαιτήσεων της Τρόικας σε νόμους πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης γίνονται κυριολεκτικά σε κλεμμένο χρόνο σε διάστημα που ισχύει αυτή η κολοβή μετενέργεια, και είναι κυριολεκτικά υπονομευμένη λόγω της άθλιας νομοθετικής παρέμβασης που Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν κάνει σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, του πυρήνα της προστασίας των εργαζομένων.
Είναι προφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ξέροντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζοντας ότι η νομιμότητα έχει καθοριστεί αυστηρά, δε συζητούν για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων φέρνοντας εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα τα οποία σχετίζονται και με την ίδια την ύπαρξή τους.
Όμως η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ ζοφερή και ιδίως αν προσμετρήσουμε ότι στα ζητήματα που θίγουν οι άθλιες όπως είπα νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης είναι και θεσμικές προστασίες ή πρόνοιες όπως το επίδομα γάμου που κατοχυρώνεται μέσα στην ΕΓΣΣΕ.
Συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε να δούμε πώς μπορούμε να παράσχουμε μέσω της ΕΓΣΣΕ τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι΄αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν μπορεί παρά διάφορα ζητήματα που αφορούν και στη Συλλογική Σύμβαση και ευρύτερα στη λειτουργία της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της προστασίας των εργαζομένων, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, επιτέλους, η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και με σαφήνεια να τοποθετηθεί έναντι και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων.
Και γι΄αυτό ζητούμε δημοσίως κοινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και θα συζητήσουμε αν χρειαστεί να δούμε και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων. Επιτέλους δεν μπορούν οι θεσμικοί παράγοντες εκπροσώπησης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων να είναι στο περιθώριο.
Αυτή η κατάσταση όπου οι απαιτήσεις της Τρόικα μετατρέπονται δια μιας σε νόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου