Η χαριστική βολή με το χαράτσι της ΔΕΗ


Ξεκαθάρισμα των οφειλών σε Ταμεία και Δημόσιο με στόχο να καλυφθούν και οι τρύπες του Προϋπολογισμού, νέο τρόπο υπολογισμού των φόρων που βαραίνουν τα ακίνητα με μια δυσάρεστη έκπληξη για όσους είναι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων αλλά όχι περατωμένων ακινήτων, αλλαγές στο τρόπο καταβολής του ΦΠΑ αλλά και πληθώρα διατάξεων με τις οποίες απελευθερώνονται επαγγέλματα, συμπεριλαμβάνει το ογκώδες πολυνομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή έτσι ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις των 8,8 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος των Ακινήτων θα έχει εφαρμογή και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί αρκεί να είναι ηλεκτροδοτούμενα.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ αλλά με μείωση 15%, ενώ ο συντελεστής για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα θα υπολογιστεί με βάση το μέσο όρο των τιμών της δημοτικής ενότητας ή του δήμου. Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 5 δόσεις, από τον Ιούνιο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014.
Όσον αφορά στον ΦΑΠ θα έρθουν πακέτο σε ένα εκκαθαριστικό οι φόροι για την τριετία 2011- 2013 και η καταβολή θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Στο πεδίο των οφειλών, με στόχο την είσπραξη περίπου 5,5 δισ ευρώ σε βάθος 4ετίας, η “Νέα αρχή”, που αφορά σε οφειλές έως 31/12/2012, δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 48 δόσεις, με απαλλαγή προσαυξήσεων από 25% έως 50%, αλλά μόνο για φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερους και μόνο εφόσον αποδεικνύεται δυνατότητα μηνιαίων δόσεων. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα για απεριόριστες δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ ή αδυναμία πληρωμής αλλά χωρίς απαλλαγή των προσαυξήσεων, ενώ το επιτόκιο υπολογίζεται με βάση αυτό της ΕΚΤ + 8 μονάδες και 15% για καθυστέρηση πληρωμής 1 δόσης.

Η πάγια ρύθμιση αφορά σε οφειλές από 1/1/2013 και δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης από 2 έως 12 δόσεις και κατ΄ εξαίρεση έως 24 δόσεις για οφειλές από έκτακτη αιτία, με πρόβλεψη ελάχιστης δόσης 50 ευρώ για οφειλές σε Ταμεία.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των νέων διατάξεων, προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής βασικών οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το 1993 και είναι κάτω από 200 ευρώ.
Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και οι πολυσυζητημένες διατάξεις για το Δημόσιο.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που καταργούνται, οι υπάλληλοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απολύονται. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι που παραπέμπονται με το ερώτημα του υποβιβασμού και οριστικής παύσης δεν θα μπορούν να κάνουν ένσταση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό αλλά θα δικαιούνται προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι πειθαρχικές αποφάσεις στο εξής δεν θα μπορούν να ανακαλούνται, ενώ τα συμβούλια πρέπει να βγάζουν τις αποφάσεις τους σε 2 μήνες και εάν απαιτείται διεξαγωγή ανάκρισης, σε 4 μήνες.

Σε άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοφλεί σε διάστημα 30 έως 60 ημερών τις επιχειρήσεις για την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών που πρόσφεραν στις υπηρεσίες καθώς και τις ΔΕΚΟ του. Πρόκειται ουσιαστικά για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.
Με τις νέες διατάξεις μπαίνει ένα όριο στις καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων έφταναν και τις 180 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν σε 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου ή των αγαθών – υπηρεσιών, αν δεν είναι βέβαιος ο χρόνος λήψης του τιμολογίου.  Σε 60 ημερολογιακές ημέρες είναι η προθεσμία πληρωμής για κάθε δημόσια αρχή που ασκεί βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα αλλά και νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν υγειονομική μέριμνα καθώς και ο ΕΟΠΠΥ.  Ο προμηθευτής με την εκπνοή των προθεσμιών δικαιούται τόκο υπερημερίας, ο οποίος υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, επιτόκιο 8,75%. Επιπλέον μπορεί να λάβει ως αποζημίωση από τον οφειλέτη το κατ’ αποκοπή ποσό των 40 ευρώ εφόσον υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές, ενώ μπορεί να ζητήσει και έξοδα για την αμοιβή πληρεξουσίου δικηγόρου ή οργανισμού είσπραξης οφειλών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο και διατάξεις για την ίδρυση πρατηρίων άρτου, σύμφωνα με τις οποίες απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσής του και αποσαφηνίζεται ότι εάν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυση του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων, των περιπτέρων και των καταστημάτων ψιλικών.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια