Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών από τον δήμο Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από τις 18-2-2008 έχει ξεκινήσει την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην πόλη μας.

• Γιατί να ανακυκλώνω;
Για καθαρό περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών. Τα ΑΗΗΕ έχουν «επόμενη ζωή», δεν είναι σκουπίδια, δεν πετιούνται αλλά συλλέγονται, ανακυκλώνονται και τα περισσότερα από τα υλικά που προκύπτουν επαναχρησιμοποιούνται. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο όγκος των αποβλήτων που καταλήγει στις χωματερές.

• Είναι επικίνδυνες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές;

Για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται οι συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν είναι επικίνδυνες. Από τη στιγμή που θα πεταχτούν, τότε η μη σωστή συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία τους μπορεί να τις καταστήσει επιβλαβείς για το περιβάλλον.

• Ποιος είναι ο κίνδυνος;
Ο κίνδυνος είναι η διαφυγή κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές και που θα μπορούσαν να διαφύγουν στο περιβάλλον και να το βλάψουν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διαχείρισης των συσκευών αυτών ως απόβλητα πλέον. Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

• Σε ποια σημεία μπορώ να απορρίψω τις παλιές μου συσκευές;
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει εγκαταστήσει σε τρία σημεία μέσα στην πόλη ειδικούς πράσινους πλαστικούς κάδους με σήμανση για την απόρριψη μικρών ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. τοστιέρα, πιστολάκι κ.α.). Τα σημεία αυτά είναι:
1. Στο ισόγειο του Δημαρχείου
2. Στο ΚΕΠ επί της Ι. Καβύρη 24-26
3. Στην ΚΕΠΑΔΑ στην πλατεία της παλιάς Δημαρχίας

Επίσης έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι στα Δ.Δ. της Συκοράχης, της Αισύμης, του Άβαντα και της Κίρκης έξω από τα πρώην κοινοτικά καταστήματα.

Τέλος για μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ψυγεία, κουζίνες κ.α.) υπάρχει ειδικό container στο γραφείο κίνησης του Δήμου κοντά στη γέφυρα του Μαΐστρου, δείτε φώτο.

Μέχρι σήμερα και με τη συμμετοχή σας καταφέρνουμε να ανακυκλώνουμε 30m3 συσκευών ανά χρόνο. Οι συλλεγόμενες συσκευές σε συνεργασία με την εταιρία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» http://www.electrocycle.gr/ οδηγούνται σε κατάλληλα πιστοποιημένα σημεία για τη διαχείριση τους και την περαιτέρω ζωής τους 

Ας βοηθήσουμε όλοι στην ανακύκλωση με όποιο τρόπο μπορούμε

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια