Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Σερβίας κ. Β. Γέρεμιτς μετά τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι


    Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Σερβίας κ. Β. Γέρεμιτς μετά τη συνάντησή τους (Βελιγράδι, 31.7.2010)

    

    κ. Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Με μεγάλη μου χαρά υποδέχομαι εδώ σήμερα τον παλιό μου φίλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα. Είχαμε μια ιδιαίτερα περιεκτική και εκτενή συνομιλία σήμερα το πρωί, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και χθες το βράδυ κατά το δείπνο. Και είναι μεγάλη μου χαρά που μπορούμε από κοινού να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις θέσεις Ελλάδας και Σερβίας ως προς τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στη σταθερότητα και στο μέλλον των Δ. Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, Βελιγράδι και Αθήνα, με όλους τους εταίρους και τους φίλους της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω το ζήτημα της ειρήνης και της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων. 


    

    Βέβαια, πρόκειται για μια πολύ σύνθετη συγκυρία, από πολιτικής, διπλωματικής, καθώς και οικονομικής άποψης, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το μέλλον των Δ. Βαλκανίων είναι αυτή που οδηγεί τα Βαλκάνια στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Η Ελλάδα μέχρι τώρα υποστήριζε ανοιχτά το ευρωπαϊκό μέλλον των Δ. Βαλκανίων και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες. 

    

    Σήμερα υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν περιμένω κάτι να αλλάξει σε αυτή την κατεύθυνση . Η Σερβία και η Ελλάδα συνεχίζουν να εργάζονται στενά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις, αυτές είναι άριστες, δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας, μιλήσαμε για τη συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας, μιλήσαμε για τον τουρισμό, μιλήσαμε για όλα εκείνα που θα αντιμετωπίσουμε στο κοινό μας μέλλον. Με λίγα λόγια, θα ήθελα να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου-Αθήνας είναι καλύτερες από ποτέ και ότι σε αυτή τη βάση θα εργαστούμε για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Για άλλη μια φορά, καλώς ήρθες, Δημήτρη, είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι οικοδεσπότης σου σήμερα. 

    

    κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, Βουκ. Πρέπει να πω ότι πάντα αισθανομαι ιδιαιτερη οικειότητα, όταν επισκέπτομαι το Βελιγράδι. Θα ήθελα άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξες σε μένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Είχαμε σήμερα συνομιλίες εδώ, όπως επίσης και χθες με τον Πρόεδρο Τάντιτς. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι συνομιλίες μας βασίζονται πάντα στην απόλυτη ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη και τα αισθήματα φιλίας, γεγονός το οποίο είναι γνωστό. Τη μακρόχρονη αυτή φιλία όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών αλλά και μεταξύ των δύο μας λαών. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η φιλία επιβεβαιώθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους για τη Σερβία.

    

    Και ακριβώς στο πνεύμα αυτό συζητήσαμε σήμερα εδώ την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔ Χάγης. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σημειώσω ότι συζητήσαμε το ζήτημα αυτό την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Μέρος της αποστολής μου εδώ σήμερα είναι να μεταφέρω τις απόψεις εντός της ΕΕ, κατόπιν διαβουλεύσεων και με την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της ΕΕ, κα Κάθριν Άστον.

    

    Βεβαίως, δεν έχει νόημα να αποκρύψουμε το γεγονός ότι οι απόψεις που εκφράζονται στις Βρυξέλλες δεν έχουν πάντα κοινη αφετηρία. Η θέση της Ελλάδας, η θέση μας, είναι ευρέως γνωστή και δεν έχει αλλάξει. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχει ομοφωνία στις Βρυξέλλες επί ενός ζητήματος, ότι δηλαδή το μέλλον της περιοχής ανήκει στην ΕΕ. Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα διασφαλίζονται από την προσήλωση όλων στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Αυτό υποστηρίξαμε στις Βρυξέλλες, αυτό υποστήριξα εγώ προσωπικά στις Βρυξέλλες, και αυτό, επίσης, ήρθα να υποστηρίξω και στο Βελιγράδι.

    

    Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του ΔΔ Χάγης, θα ήθελα να πω ότι αυτή φωτίζει νομικές πτυχές του θέματος, όπως είχε ζητηθεί και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έχουμε την πεποίθηση ότι τα ΗΕ είναι το φυσικό φόρουμ στο οποίο πρέπει να επανέλθει η συζήτηση αυτού του ζητήματος. Σκοπός είναι δημιουργήσουμε μία διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, διαδικασία η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς την ΕΕ και να βελτιώσει τις ζωές όλων των κατοίκων της περιοχής.

    

    Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω κάτι που δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητο από κανέναν στην ΕΕ, κάτι που όλοι εκτίμησαν πολύ κατά τις συζητήσεις που είχαμε στις Βρυξέλλες, δηλαδή την ωριμότητα και την υπευθυνότητα με την οποία η Σερβία χειρίστηκε το ζήτημα. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές δείγμα της βούλησης για την επίσπευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας.

    

    Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα στο Βελιγράδι. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει την τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, το οποίο ταυτόχρονα είναι και συμβολικό, υπό την έννοια ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον, το άμεσο μέλλον της Σερβίας ανήκει στην ΕΕ. Θα ήθελα ακόμη να επαναλάβω κάτι το οποίο ελπίζω πως όλοι γνωρίζουν στη Σερβία, ότι δηλαδή σε αυτή την πορεία προς την ΕΕ η Σερβία και ο σερβικός λαός θα έχουν την Ελλάδα πάντα δίπλα τους, ως έμπιστο φίλο και έμπιστο εταίρο.

    

    Σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και τον λίαν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο που είχαμε για όλα τα ζητήματα. Όπως πάντα, αναμένω με πολλή χαρά να σε υποδεχθώ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.

    

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η Ελλάδα συμμερίζεται τη θέση των πέντε χωρών (ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) οι οποίες αντέδρασαν στην υποβολή του σερβικού σχεδίου ψηφίσματος χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με την ΕΕ.

    

    κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπήρξε ασφαλώς πολύς διάλογος μεταξύ Σερβίας και ΕΕ, ιδιαίτερα με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάθριν Άστον. Προσβλέπουμε και επιθυμούμε να δούμε το διάλογο Βελιγραδίου-ΕΕ να συνεχίζεται, γιατί, όπως είπα, ο διάλογος είναι, κατά την άποψή μας, ο μόνος και βέλτιστος τρόπος για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος. Η Σερβία έχει υποβάλει αίτημα υποψηφιότητας για απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και αυτός είναι και ο μόνιμος διάλογος και το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ Σερβίας και των χ-μ ΕΕ, κάτι το οποίο είναι πολύ φυσικό. Και ο διάλογος αυτός για κάθε ζήτημα ασφαλώς και θα συνεχιστεί.

    

    κ. Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Συμφωνώ απολύτως.

    

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι έτοιμη η Σερβία να συνεχίσει διαβουλεύσεις με την ΕΕ για το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος;

    

    κ. Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Όπως είπε ο φίλος μου ο Δημήτρης, είναι απολύτως φυσικό η Σερβία να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία. Επομένως, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο με όλους και για όλα τα ζητήματα.

    

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει εκτός μικροφώνου)

    

    κ. Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Η Ελλάδα πάντα έπαιζε ένα ρόλο σημαντικό και ιδιαίτερο στην περιοχή, έναν ηγετικό ρόλο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προς την κατεύθυνση αυτή και ελπίζω ότι το μήνυμα είναι ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ και να συνεργαστεί στενά ειδικά με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες στην ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Υπό την έννοια αυτή, υπάρχει πολύ στενή συνεννόηση μεταξύ μας και προσδοκώ η συνεννόηση αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον.

    

    κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην περιοχή και κατ’ επέκταση ιδιαίτερες ευθύνες. Η θέση και ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι ότι η περιοχή των Βαλκανίων χρειάζεται βιώσιμες λύσεις, λύσεις βασισμένες στη συναίνεση. Για αυτό και ο διάλογος για μας είναι πολύ σημαντικός. Υπό την έννοια αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω τη σημασία του ρόλου της ΕΕ και της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ. Για το λόγο θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας για την Ατζέντα 2014 έχει δώσει νέα δυναμική και νέα ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή. Πιστεύουμε ότι έχουμε ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερη ευθύνη, την οποία είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε.

    

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον είπατε ότι έχετε στενή σχέση με την Κάθριν Άστον, επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε ότι η ΕΕ έχει εκπονήσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο;

    

    κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η ΕΕ δεν έχει προωθήσει κάποιο ψήφισμα στον ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ΕΕ και των χ-μ. Είναι φυσικό οι χώρες που επιθυμούν να καταστούν μέλη της ΕΕ να συνομιλούν μαζί μας, με την ΕΕ και τις χ-μ, όπως επίσης είναι φυσικό τα μέλη της ΕΕ να συνομιλούν μεταξύ τους. Προσπαθούν να συντονίσουν τις θέσεις τους. Είμαστε 27 χώρες μέλη με διαφορετικές απόψεις ορισμένες φορές. Αυτό αποτελεί την προστιθέμενη αξία της ΕΕ: ότι δηλαδή μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιτύχουμε συμβιβαστικές λύσεις. Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο. Επιθυμούμε, επίσης, να δούμε κάτι που πάντοτε επισημαίνουμε, τη διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσω της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, 

    

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει εκτός μικροφώνου)

    

    κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όπως είπα, οι χ-μ της ΕΕ συνομιλούν μεταξύ τους, προσπαθούν να συντονίσουν τις θέσεις τους και να βρουν κοινές θέσεις. Στο διάλογο αυτό η Ελλάδα μετέχειι με εποικοδομητικό τρόπο. Εφόσον, λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν πολύ ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή και ασφαλώς εδώ στη Σερβία, η στάση αυτή θα μεταφερθεί από την Ελλάδα στις συνομιλίες της με τους ευρωπαίους εταίρους της.

    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια