Για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, θα χρειαστεί η… Χρυσή Αυγή

Λάζαρος Καλλιανιώτης

Η απλή αναλογική είναι από το βράδυ της Πέμπτης νόμος του κράτους, και θα ισχύσει στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, με ό, τι συνεπάγεται ο σχετικός συμβολισμός, τον οποίο επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο ο Αλέξης Τσίπρας, ειδικά μετά τη νηπιακή και αυτοκαταστροφική διαχείριση του θέματος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Να το δούμε λίγο… ψύχραιμα το θέμα. Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία, και μαζί με κοινοβουλευτικά… συμπληρώματα καταφέρνει να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Φέρνει προς ψήφιση νέο εκλογικό νόμο, για να αντικαταστήσει την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι… επόμενες των επόμενων εκλογών. Για να ισχύσει ο νέος νόμος άμεσα, και να ακυρώσει στην πράξη την απλή αναλογική, θα πρέπει να βρεθούν 200 ψήφοι στην καινούρια Βουλή. 200 ψήφοι. Είναι εύκολο; Και για να κάνουμε το ερώτημα πιο συγκεκριμένο, σύμφωνα με το κλίμα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία σήμερα, είναι εύκολο να επιτευχθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών στην επόμενη Βουλή χωρίς… τη Χρυσή Αυγή;
Η απάντηση προφανής. Και εκκωφαντική. Και κάπου εκεί, η συζήτηση σταματάει. Με την Ελλάδα να οδεύει σε ακυβερνησία.