Δημοψήφισμα για την απλή αναλογική!...

Σε δημοψήφισμα προσανατολίζεται να θέσει η κυβέρνηση το θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της απλής αναλογικής, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ενώ ο καθηγητής και...
πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο πρόσωπο να ορισθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της επιτροπής που θα διεξάγει τον δημόσιο διάλογο έως την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης στη Βουλή την άνοιξη του 2017.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, πριν κατατεθεί στη Βουλή η πρότασή του να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα που θα περιλαμβάνει το θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της απλής αναλογικής και της ρητής απαγόρευσης άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρχικά, μάλιστα, στις σκέψεις που υπήρχαν ήταν σε τυχόν δημοψήφισμα να τεθεί και το θέμα της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από την πίεση των «53» άλλαξε τη θέση του, η ιδέα εγκαταλείπεται. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό μόνο εάν δεν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δυο διαδοχικές ψηφοφορίες, με τους πολίτες να καλούνται τότε να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο πλειοψηφίσαντες, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις.

Η πρόταση, άλλωστε, προσεγγίζει -εάν δεν ταυτίζεται- μέσω των αλλαγών που πιθανόν συμφωνηθούν την πρόταση που είχε καταθέσει η Κ.Ο. της Ν.Δ. υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση, με επικεφαλής τότε της επιτροπής που την επεξεργάστηκε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο δε Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που είχε αρθρογραφήσει σχετικά στη Realnews προ μηνός, καταθέτοντας αντίστοιχη πρόταση, σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό στη δεξίωση της Προεδρίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, φέρεται να συνέκλινε με την πρόταση που κατατέθηκε από το Μαξίμου για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου...

Βασίλης Σκουρής

real.gr