Η “επιστροφή” του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύει τη στρατηγική Μητσοτάκη

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Δεν μπορεί κανείς παρά να παρακολουθεί με προχωρημένο ενδιαφέρον, ίσως και επαρκείς δόσεις αιφνιδιασμού, τις τακτικές κινήσεις της Φώφης Γεννηματά για την… “επιστροφή” του ΠΑΣΟΚ.
Η ένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική συμμαχία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με προσθήκες βουλευτών, το… αντάμωμα με ιστορικά στελέχη, η σιωπηλή συγκατάβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι αποσπασματικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ “επιστρέφει”.
Τι σημαίνει στην πράξη η προοπτική αυτή; Ότι δυσκολεύει αισθητά η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο στο επίπεδο διεκδίκησης αυτοδυναμίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, όσο και αναφορικά με τις συμμαχίες που θα προκύψουν την επόμενη μέρα.
Με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ περίπου σαν… φάντασμα το προηγούμενο διάστημα, η φυσική επιλογή όσων προέρχονταν από εκείνη την αφετηρία ήταν η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να “απαλλαγεί η χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Πλέον, με την παπανδρεϊκή βάση να επανεντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ, και του προσδίδει πολύ μεγαλύτερη δυναμική από εκείνη που μπορεί να διαβάσουν εκ πρώτης όψεως, ατελώς μορφωμένοι δημοσιογράφοι και αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί αναλυτές, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης βλέπει να συρρικνώνεται μια εκλογική δεξαμενή, στην οποία ο ίδιος… κολυμπούσε προνομιακά το προηγούμενο διάστημα.
Αλλάζει αυτό τα δεδομένα; Ναι… και όχι. Στο δια ταύτα, πολύ δύσκολα η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, και μάλιστα με ευκρινή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Αν όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταφέρει να “τσιμπήσει” διψήφιο εκλογικό ποσοστό, είναι προφανές ότι θα διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο στις μετεκλογικές ζυμώσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Κάτι που θα συνεπάγεται δυο πράγματα. Πρώτον, ότι πολύ δύσκολα θα δεχόταν για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως νκητή των εκλογών, αλλά αντιθέτως θα προτιμούσε κάποια τρίτη λύση, συναινετικού χαρακτήρα. Δεύτερον, ότι θα διευκόλυνε τις… επαναληπτικές εκλογές, με την απλή αναλογική που έχει φηφιστεί και θα εφαρμοστεί, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη παρεμβατική δυναμική.
Ζούμε όντως σε… ενδιαφέροντες καιρούς.