Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μητσοτάκη λογοκρίνει προληπτικά δημοσιογράφους

Αντιμέτωποι με ασφαλιστικά μέτρα (και πιθανώς αγωγή) που έχει καταθέσει εναντίον τους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Κωνσταντίνος Αλεξανδρής είναι δύο γνωστοί και εγνωσμένου κύρους δημοσιογράφοι, οι Μιχάλης Ιγνατίου και Σταύρος Λυγερός και ο πρώην στρατιωτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, οι οποίοι δημοσιοποίησαν πρόσφατα τη σχέση του κ. Αλεξανδρή με τουρκάλα υπάλληλο του ΝΑΤΟ.
Του Μάριου Αραβαντινού
Αφορμή για τη δημοσιοποίηση της παραπάνω σημαντικής πληροφορίας, στάθηκε ρεπορτάζ της Νεφέλης Λυγερού για το «Πρώτο Θέμα» στο οποίο αποκάλυπτε πως διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού διατηρεί επίσης σχέση με τουρκάλα αξιωματούχο, η οποία υπηρετεί σε υψηλή θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. 
Σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα, πρώτος ο Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε στον ιστότοπο που διατηρεί (mignatiou.com) ότι η ΝΔ δεν αντιδρά «επειδή διπλωματικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής που είναι παντρεμένος με Τουρκάλα, η οποία έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ». Το σχόλιο του Ιγνατίου αναπαρήγαγε ο Σάββας Καλεντερίδης στο blog του (infognomonpolitics.blogspot.gr), ενώ ο Σταύρος Λυγερός σχολίασε το γεγονός σε ραδιοφωνική εκπομπή κρητικού ραδιοφώνου στην οποία παρενέβη, γεγονός που προκάλεσε την οργή του κ. Αλεξανδρή.
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, διατεθειμένος στη ΝΔ από τον Μάρτιο του 2016) κάνει λόγο για «δημοσιεύματα λάσπης» και ανακρίβειες κυρίως ως προς την εργασία της συζύγου του η οποία είναι υπάλληλος του ΝΑΤΟ και όχι εκπρόσωπος της Τουρκίας σε αυτόν. Παρότι ουδείς υπονόησε ότι η σύζυγος του Αλεξανδρή εκπροσωπεί την Άγκυρα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής επέλεξε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη επιχειρώντας την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας επειδή δημοσιογράφοι γνωστοποίησαν στο κοινό τον γάμο του, τον οποίο άλλωστε, όπως ο ίδιος παραδέχεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει, έχει καταστήσει γνωστό στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. 
Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, στον κ. Αλεξανδρή είχε προταθεί πριν από μήνες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να μετακινηθεί στη Θράκη ώστε να διαχειριστεί ζητήματα της εκεί μουσουλμανικής μειονότητας, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε επικαλούμενος τη σχέση του με την τουρκάλα σύζυγό του.
Η προληπτική λογοκρισία που επιχειρείται από τον σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ είναι βεβαίως μόνο η μια πτυχή της υπόθεσης, αφού σοβαρό είναι αναμφίβολα και το ζήτημα της σχέσης των διπλωματικών συμβούλων (τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο φυσικά και του πρωθυπουργού) με τουρκάλες δημοσίους λειτουργούς, οι οποίες, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Μάνος Ηλιάδης στο βιβλίο του «Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ», είναι υποχρεωμένες (όπως και κάθε τούρκος δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί στο εξωτερικό) με βάση νόμο του τουρκικού κράτους από το 1987, να συνεργάζονται με την MIT, δηλαδή τις μυστικές υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Πληροφοριών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Προκαλεί ωστόσο εντύπωση το γεγονός ότι, πρώτον ο Αλεξανδρής προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (παρότι ο ίδιος στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποδέχεται την αλήθεια όσων έχουν γράψει οι δημοσιογράφοι) σε αντίθεση με τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη και δεύτερον ότι ουδείς μέχρι σήμερα έχει σχολιάσει τις σχέσεις του Κωνσταντίνου Αλεξάνδρη με την υπάλληλο του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις σχέσεις του του κ. Καλπαδάκη, οι οποίες έγιναν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας ουσιαστικά τη μετακίνηση του συγκεκριμένου υπαλλήλου σε άλλη θέση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Για την ιστορία, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κωνσταντίνου Αλεξανδρή εκδικάστηκε σήμερα από τον εκ Μάνης ορμώμενο Πρόεδρο Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Δεμέστιχα και η απόφαση θα εκδοθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.