«Καρφιά» Γκάμπριελ κατά Μέρκελ- Η ΕΕ θα διαλυθεί εάν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κάνουν μια γιγαντιαία προσπάθεια για να τους επιτραπεί να έχουν 0,5% επί πλέον έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους. Ο Χέλμουτ Κολ δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ στη ζωή του άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αυτόν τον τρόπο», είπε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαλυθεί εάν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) επιμείνει στην πολιτική της λιτότητας των περασμένων ετών.
Αναφερόμενος στις προσεχείς εθνικές εκλογές στη χώρα του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είπε ότι το κόμμα του προτίθεται να κάνει έναν προγραμματικό προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές του 2017 σε αντίθεση με τους χριστιανοδημοκράτες οι οποίοι τον επικεντρώνουν στην καγκελάριο Μέρκελ. «Έχουμε ένα ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο εκλογικό Σώμα, το οποίο ζητά απαντήσεις στα ανοικτά ερωτήματα του μέλλοντος. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να ανταποκριθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ στο Spiegel.
O νυν αντικαγκελάριος της Γερμανίας είπε επίσης ότι μπορεί να φανταστεί έναν μετεκλογικό συνασπισμό με τους Πράσινους (Die Gruenen) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP). Ο κυρίως συζητούμενος συνασπισμός SPD-Aριστεράς (Die Linke)- Πρασίνων «δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μοναδικός συνδυασμός», είπε ο Γκάμπριελ και παρέπεμψε στο παράδειγμα του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου όπου το SPD ηγείται ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε όμως: «Φυσικά και μπορώ να φανταστώ έναν κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό (SPD-Die Linke-Die Gruenen), εάν μπορεί να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση, αυτό όμως εναπόκειται στην Αριστερά», αφού «έξοδος από το ευρώ και άρνηση συμμετοχής της Γερμανίας σε αποστολές του ΟΗΕ κατά των γενοκτονιών δεν μπορούν να γίνουν με το SPD».
O Γκάμπριελ δήλωσε ότι θα ήθελε να εμποδίσει μια νέα εκδοχή του νυν κυβερνώντος μεγάλου συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών- σοσιαλδημοκρατών: «Θα κάνουμε τα πάντα για τον αποτρέψουμε», είπε στο Spiegel. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι ενδέχεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση».
Υπενθυμίζεται ότι το ανερχόμενο κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και το μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή γύρω στο 6%, ευρισκόμενο κατά τις δημοσκοπήσεις Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) δεν εκπροσωπούνται στη σημερινή Μπούντεσταγκ και η ενδεχόμενη είσοδός τους θα δυσχεράνει το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.