Το κόλπο της… απλής αναλογικής και στο βάθος… το όλον ΠΑΣΟΚ

Μπορεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου να έχει επανέλθει στην κορυφή της επικαιρότητας, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διακρίνουν χαρακτηριστικά… αυτοεκπληρούμενης προφητείας πίσω από τη σκόνη της απλής αναλογικής.
Και τούτο, διότι το όλο θέμα, το οποίο σηκώθηκε από τα Μέσα ενημέρωσης, προέκυψε κατόπιν ενός δημοσιεύματος, το οποίο έφερε την υπογραφή συγκεκριμένου δημοσιογράφου που πρόσκεται στο χώρο της εν Ελλάδι Σοσιαλδημοκρατίας.
Η χρονική σύμπτωση του ρεπορτάζ με τις εξελίξεις στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τυχαία, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί του θέματος.
Αφενός το επίμαχο ρεπορτάζ και η συζήτηση που σηκώθηκε στη δημόσια σφαίρα ενισχύει τη δυναμική που επιχειρεί να παρουσιάσει η Χαριλάου Τρικούπη στις ζυμώσεις της Κεντροαριστεράς, αφετέρου μεσούσης της αξιολόγησης συντηρεί και ενισχύει τα εκλογικά σενάρια, που φθείρουν έτι περαιτέρω το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, η απλή αναλογική στην ημερήσια διάταξη επιχειρεί να διεμβολήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, επαναφέροντας τα σενάρια αντικατάστασης του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάτι τέτοιο ωστόσο μοιάζει περισσότερο με… τροχιοδεικτικά πυρά από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στερείται πραγματικής πολιτικής βούλησης.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ένα θέμα το οποίο άνοιξε από ένα στοχευμένο δημοσίευμα περνά ήδη με νέα ρεπορτάζ ως… αποτυχία της κυβέρνησης στην προσπάθεια προσέγγισης προς το ΠΑΣΟΚ, αν και κάτι τέτοιο δεν άνοιξε επί της ουσίας ποτέ από το ίδιο το Μαξίμου.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που υπάρχει στις τάξεις του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα της απλής αναλογικής είναι το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα: «Εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει σε μία ένδειξη ιστορικής μεταμέλειας να ανοίξει εκ νέου θέμα απλής αναλογικής εδώ είμαστε να το συζητήσουμε» σημείωνε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις βασικές του θέσεις έχει παραδοσιακά την επί το αναλογικότερο ψήφο, είχε αρνηθεί να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία, συνασπιζόμενο – για μία ακόμη φορά – πίσω από τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας.
Το σενάριο κυβίστησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της απλής αναλογικής μοιάζει απίθανο, δεδομένου ότι η αναγνώριση του ιστορικού ατοπήματος με την καταψήφιση της απλής αναλογικής – προς όφελος της ΝΔ – ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία, κάτι το οποίο γνωρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
Οι ίδιες πηγές πάντως υπογράμμιζαν στο TRIBUNE πως δεν υπάρχει κανένας σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός για την απλή αναλογική, η οποία εφόσον υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές – και όχι 200 – θα τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ενώ τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι και να γίνει, όποιες συμπορεύσεις και αν επιτευχθούν, αυτό το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αν θα σταματήσει να αποτελεί ουρά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Εάν δεν απαγκιστρωθεί από αυτήν, η κατάληξη του εγχειρήματος θα είναι η ίδια».
tribune.gr