Τρόικα: "Τα δύσκολα είναι μπροστά" - Έρχεται νέο μνημόνιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου από την τρόικα άφησαν οι επικεφαλής των ελεγκτών, στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο. "Είστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι" είπαν χαρακτηριστικά οι ελεγκτές οι οποίοι αναφέρθηκαν και στο επίμαχο ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο, ειδάλλως όπως είπε εξετάζεται είτε η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είτε ακόμα κι ένα νέο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος απολύσεων στις ΔΕΚΟ. Όπως δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής του κλιμακίου συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στο δημόσιο να θεωρούνται νέες προσλήψεις και να μην ξεπερνούν την αναλογία 5
αποχωρήσεις για μία νέα πρόσληψη.Η δε κάλυψη των κενών θέσεων θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο. Επίσης η τρόικα τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ όπου αυτό χρειάζεται.

Αναφορικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τονίστηκε ότι δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί και θα υπερτερούν των κλαδικών. Τόνισαν βέβαια ότι δε θα θιγούν οι κατώτατοι μισθοί, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές, με όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου να πληρούνται. Όμως, η τρόικα ζητά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα αναγνωρίζοντας ότι δεν αποδίδουν περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων. "Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά θέματα προκειμένου η προσαρμογή να γίνει βιώσιμη", αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο, ειπώθηκε. Η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011.

Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών. Αυτά αφορούν ιδιαίτερα στις δαπάνες υγείας, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τη φορολογική διοίκηση.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές, αναφέρθηκε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011 και οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μετριάζονται, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η βασική πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης με τη μεταρρύθμιση των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας, το άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες και επαγγέλματα και το «ξεκλείδωμα» του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

Για τις τράπεζες, αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα υπήρξε αποτελεσματικό στην εξασφάλιση της σταθερότητας και το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι έτοιμο να παράσχει τυχόν βοήθεια.

Στην επόμενη αξιολόγηση θα προσδιοριστούν τα χρονικά όρια δράσης για καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Στέλιος Μορφίδη             RAMNOUSIA

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια