Η ομιλία της Νατάσας Γκαρά στη βουλή για τον εκλογικό νόμο (βίντεο)

Με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η Α. Γκαρά υποστήριξε το σχέδιο νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων και για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Μια συζήτηση για την ιστορική πράξη της ψήφισης της απλής αναλογικής ως αυτονόητη αναγκαιότητα για τη χώρα μας που γυρίζει σελίδα.

Αρχικά η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε στην αβάσιμα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου και την εντυπωσιακή απαξίωση των πολιτών από μέρους τους, υπογραμμίζοντας πως  "η κομματική και εκλογική τους βάση επιθυμεί απλή αναλογική, αλλά δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία, καθώς κρύβονται για να μην απολογηθούν για τις λαμογιές τους και για την καταστροφή που επιφέραν στη χώρα"

Με την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία, μειώνοντας το μπόνους των εδρών η κα. Γκαρά τόνισε πως " εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιες μικροπολιτικές λογικές ,και  δεν χρησιμοποιούμε καλπονοθευτικά συστήματα όπως όλοι οι υπόλοιποι για να κινούμαστε ανενόχλητοι, χωρίς έλεγχο".


Εκτός αυτού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί  και στα σκάνδαλα της ΝΔ και τα δάνεια των κομμάτων, που αδυνατούν να αποπληρώσουν ως μια ακόμη απόδειξη πως οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως ίσους και αδυνατούν να δώσουν εξηγήσεις για τα αυτονόητα.


Σύμφωνα με την κα. Γκαρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την στάση τους στο παρόν νομοσχέδιο "προδίδουν την ίδια τους την ιστορία, τις αρχές και την ιδεολογία του χώρου τους" και " αδυνατούν να δικαιολογήσουν την αυτοακύρωσή τους καταψηφίζοντας την απλή αναλογική για την οποία τόσο έχουν αγωνιστεί".


Συν τοις άλλοις,  με αφορμή τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι 17χρονοι νέοι, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να "δοθεί φωνή στους νέους ανθρώπους, να τους δοθεί το δικαίωμα να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους και με τη δυνατότητα της πολιτικής τους έκφρασης να τους αποδοθεί ο πρέπον σεβασμός".
Κλείνοντας η κα. Γκαρά εξέφρασε την άποψη πως με τη σημερινή ψηφοφορία θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις για το "ποιος φοβάται τους νέους, ποιος φοβάται τη βούληση και την κυριαρχία του λαού, την ισότητα της ψήφο, τη διαφάνεια, την πρόοδο και τη δημοκρατία" θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση της αντιπολίτευσης υπό αμφισβήτηση.




*Παρατίθεται το σχετικό βίντεο της ομιλίας και ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κα. Γκαρα.

https://www.youtube.com/watch?v=QhkkRdFS3Qo&feature=youtu.be



Το Γραφείο Τύπου


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η εφαρμογή του αυτονόητου θεωρείται επαναστατική πράξη, λέει ο Γκράμσι.
Το αυτονόητο έχει ως βάση την απλή λογική. Και εκεί βασίζεται η απλή αναλογική. Και είναι αυτονόητη πράξη.
Γιατί είναι αυτονόητο να σέβεσαι τη βούληση του λαού  χωρίς τερτίπια.
Είναι αυτονόητη η ισότητα της ψήφου, και η αντιπροσωπευτικότητα του λαού.
Είναι αυτονόητο ότι τα καλπονοθευτικά συστήματα ενίσχυσαν τον δικομματισμό, την αλαζονεία, χειραγωγούσαν τη βούληση του λαού, δημιούργησαν πελατειακές σχέσεις και σκάνδαλα. Πάρα πολλά σκάνδαλα.

Δεν υποστηρίζω πως προβαίνουμε σε επαναστατική πράξη συζητώντας για τα αυτονόητα. Όμως είναι ιστορική πράξη και δημοκρατική η ψήφιση της απλής αναλογικής.
Μπορεί για μας η αναγκαιότητα της απλής αναλογικής σε μια χώρα που γυρίζει σελίδα να είναι αυτονόητη και δε θα τα αναλύσω.
Για κάποια κόμματα όμως δεν είναι επιθυμητά. Και χρησιμοποιούν χαμηλής ποιότητας έως αστεία επιχειρήματα. Σαθρά επιχειρήματα που καταδεικνύουν όμως το πολιτικό ήθος τους. και τα αδιέξοδά τους.
Και τι να πουν; Με ποια επιχειρήματα να υπερασπιστείς το δωράκι των 50 εδρών;  Με ποιες λέξεις να πεις «μη μας παίρνετε την καρέκλα»;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ακούμε, λοιπόν, ότι με την απλή αναλογική «νομοθετούμε την ακυβερνησία». Νομοθετείται άραγε η ακυβερνησία; Αρχίζετε τους υπολογισμούς και τα παζάρια για το ποιος θα βγει πρώτος, ποιος θα πάρει μπόνους και με ποιον θα συνεργαστεί.
Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά  τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και κυρίως στον έλεγχο της διαπλοκής και τον έλεγχο των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων εσείς ασχολείστε με τα παζάρια.
Είναι εντυπωσιακή η απαξίωσή σας προς τους πολίτες. Γνωρίζετε τι θα ψηφίσουν; Με ποια λογική με ποιο πρόγραμμα; Ποιες πολιτικές δυνάμεις θα συμμετέχουν; Ξέρετε ήδη τα αποτελέσματα και μετράτε καρέκλες;  

Και όμως, να σας ενημερώσω ότι η κομματική και εκλογική σας βάση επιθυμεί απλή αναλογική. Αλλά πώς να αφουγκραστείτε την κοινωνία, όταν κρύβεστε και φοβάστε να κυκλοφορήσετε στα καφενεία; Πώς να συζητήσετε με τους πολίτες όταν πρέπει συνεχώς να απολογείστε για τις λαμογιές σας και για την καταστροφή που επιφέρατε στη χώρα; Γι αυτό προτιμάτε τα κότερα αντί των καφενείων.


Ακούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την απλή αναλογική για να μείνει στην εξουσία. Ενδιαφέρον! Ακόμα κ αν μπω στη λογική σας, για να κρατήσουμε την εξουσία δε θα αυξάναμε το μπόνους των εδρών, όπως κάνατε εσείς τόσα χρόνια;
Κι όμως εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιες μικροπολιτικές λογικές.  Σε αντίθεση με εσάς που θέλετε καλπονοθευτικά συστήματα για να κινείστε ανενόχλητοι, να μην ελέγχεστε και να στήνετε τα σκάνδαλα.

Και μια και αναφέρθηκα στη λέξη σκάνδαλα, έχουμε και κάποιες εκκρεμότητες εδώ μέσα.
Τι γίνεται τελικά με το δάνειο του κ. Μητσοτάκη για την εφημερίδα του Κύρηκα Χανίων; Δανεικά κι αγύριστα. Τι γίνεται με τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ; θα τα αποπληρώσετε ή θα σφυρίζετε αδιάφορα, διεκδικώντας μπόνους 50 εδρών για να τα βάλετε στα συρτάρια; Ένα παράδειγμα και μια απόδειξη ότι δεν θέλετε όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μας κατηγορείτε γιατί δεν φέραμε την απλή αναλογική την πρώτη μέρα της εκλογής μας. Αν θυμάστε, τον πρώτο μήνα της εκλογής μας φέραμε τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία εσείς προκαλέσατε. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Εμείς όμως φέραμε την απλή αναλογική σε 1 χρόνο από την εκλογή μας. Εσείς γιατί περιμένατε 40 χρόνια;
Και συνεχίζω
Ακούσαμε ότι το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό.  Και ποιος σας είπε ότι σταματάμε το νομοθετικό μας έργο την Πέμπτη το βράδυ;
Ακούσαμε ότι δεν φέρνουμε τώρα το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους. Εσείς τόσα χρόνια γιατί δεν κάνατε ούτε μία απλή καταγραφή των ελλήνων του εξωτερικού; Θα σας πω εγώ.

Γιατί η μόνη καταγραφή που κάνατε ήταν στους κομματικούς σας καταλόγους για να τους μεταφέρετε με τα τσάρτερ. Βόλευε κι αυτό. Ήδη όμως έχει ξεκινήσει η επεξεργασία για την ψήφο των ομογενών.

Και προχωρώ με επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ. Και λυπάμαι ειλικρινά. Αίτημα δεκαετιών και του χώρου σας η απλή αναλογική. Κι όμως αυτή την ιστορική στιγμή που δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοστεί εσείς προδίδετε την ίδια σας την ιστορία, τις αρχές και την ιδεολογία του χώρου σας.
Και ας μην πάω μακριά. Πέρυσι τέτοιο καιρό, ήσαστε οι ίδιοι άνθρωποι που καταθέσατε πρόταση νόμου για την απλή αναλογική. Κι όμως τώρα δεν το ψηφίζετε.
Τι θα γράψει η ιστορία του ΠΑΣΟΚ στον επίλογό του;  Πόσες κωλοτούμπες να αντέξουμε; Τι θα πείτε στον κόσμο που έδωσε αγώνες για την απλή αναλογική και είχατε πορευτεί μαζί; Το ίδιο αναρωτιέμαι και για μερικούς βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ. Που οι ίδιοι αγωνίστηκαν για το αίτημα αυτό. Πώς θα δικαιολογήσετε τέτοια αυτοακύρωση;  

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ήθελα να αναφερθώ στην ψήφο των 17αρηδων. Ρύθμιση που έπρεπε να ισχύει από καιρό. Τα κοινωνικά δεδομένα άλλαξαν και πολλοί βουλευτές δεν έχουν πάρει μυρωδιά. Πλέον οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και προβληματισμένοι. Είναι αναγκαίο να δώσουμε φωνή στους νέους. Να τους δώσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν για το παρόν και για το μέλλον τους.

Και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ένα ανέκδοτο. «φροντίστε μας λένε να μην μετατραπούν τα σχολεία σε προεκλογικά κέντρα». Πόσα άλλα ευτελή επιχειρήματα θα ακούσουμε για να δικαιολογήσετε το μπόνους; Γνωρίζετε ότι με το υπάρχον σύστημα ήδη ψηφίζουν μαθητές; Είδατε κανένα σχολείο να γίνεται προεκλογικό κέντρο;

Λίγος σεβασμός σε αυτή τη γενιά την οποία θέλετε να χειραγωγείτε πάντα, δε βλάπτει. Βλέπω εδώ βουλευτές και τους θυμάμαι στα έδρανα από τότε που γεννήθηκα. Κατακλέψατε τη χώρα, διαβρώσατε την κοινωνία, καταστρέψατε τα πάντα και αρνείστε την πολιτική έκφραση των νέων. Και μας κουνάτε το δάχτυλο.

Ποιος φοβάται τους νέους;
Ποιος φοβάται τη βούληση και την κυρίαρχια του λαού;
Την ισότητα της ψήφου; Τη διαφάνεια, την πρόοδο;
Ποιος ενδιαφέρεται μόνο για την καρέκλα;
Ποιος φοβάται τη δημοκρατία;

Οι απαντήσεις θα δοθούν ξεκάθαρα σήμερα το βράδυ.