ΕΠΑΜ: Η Τουρκία σε καθεστώς διαρκούς πραξικοπήματος

Πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος που εξελίχθηκε σε κακόγουστη οπερέτα στην Τουρκία, παρακολουθούμε ένα καινούργιο πραξικόπημα να εκδηλώνεται από άκρη σε άκρη σε όλη την γειτονική χώρα, αυτή την φορά από το ίδιο το καθεστώς που διατείνεται πως κινδύνεψε να καταλυθεί και φυσικά στο όνομα της δημοκρατίας. Κυριολεκτικά εν μία νυκτί, το θύμα μετατράπηκε σε θύτη.
Η τρίμηνη επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος της Τουρκίας που συνέταξε ο δικτάτορας Εβρέν για να νομιμοποιήσει το δικό του πραξικόπημα το 1980 και χρησιμοποιεί σήμερα ο Ερντογκάν έπειτα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, κατοχυρώνει θεσμικά ένα νέο πραξικόπημα, αφού έτσι θεμελιώνεται η κατάσταση πολιορκίας στην χώρα, προσφέροντας τη νομιμοποίηση και τον απαραίτητο χρόνο στο απολυταρχικό καθεστώς να προχωρήσει σε ευρείες εκκαθαρίσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της κρατικής δομής της Τουρκίας.
Ο Ερντογκάν προχωρά πλέον απρόσκοπτα στην κατάλυση κάθε έννοιας συνταγματικής τάξης, διαλύοντας επί της ουσίας το δικαστικό σύστημα, ενώ προετοιμάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, στοχεύοντας στην κατάκτηση της απόλυτης εξουσίας στην Τουρκία. Ήδη, απομακρύνθηκαν, απολύθηκαν ή συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές του τουρκικού καθεστώτος, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστές, εκατοντάδες κληρικοί, αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου, στρατηγοί και ναύαρχοι, μαζί με απλούς πολίτες, οι οποίοι είναι προφανές ότι βρέθηκαν σε λίστες προγραφών που ήταν έτοιμες από πολύ καιρό. Ενώ οι μαρτυρίες για μαζικές σφαγές και "αγνοούμενους" πληθαίνουν.
Η Τουρκία και ο Τούρκικος λαός, φαίνεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι καταδικασμένοι να ζήσουν την περαιτέρω εξάπλωση και ενίσχυση μιας στυγνής δικτατορίας, κατάλυσης κάθε έννοιας ελευθερίας και εθνικής αυτοδιάθεσης, που με στρατιωτικό τρόπο ή κοινοβουλευτικό μανδύα επιχειρεί πλέον απροκάλυπτα να εγκαθιδρυθεί στην γείτονα.
Το ΕΠΑΜ, διαμηνύει στην φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση, ότι η εμπλοκή της χώρας μας στη νομιμοποίηση του νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία, αντιτίθεται στα συμφέροντα τόσο του Ελληνικού, όσο και του Τούρκικου λαού, ενώ ταυτόχρονα αποθρασύνει την επιθετικότητα της Άγκυρας. Έτσι το ζήτημα του αιτήματος πολιτικού ασύλου από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια, καθίσταται κρισιμότατο θέμα που ανάγεται στην σφαίρα του Διεθνούς και Εθνικού Δικαίου και της κατά γράμμα τήρησής τους. Σε καμμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει προκλητικές νουθεσίες και απειλές του καθεστώτος Ερντογκάν, δεχόμενη αβασάνιστα μαθήματα καλής διαγωγής και τυφλής υποταγής από δικτάτορες.
Πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει η μέριμνα για την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να σταλεί στο δήμιό του. Ούτε να γίνει αντικείμενο συναλλαγής στο παρασκήνιο ή το προσκήνιο με τη λογική των ανταλλαγμάτων. Ότι κι αν έχει κάνει, για ότι κι αν ευθύνεται. Πρέπει αυστηρά να τηρηθούν οι νόμοι και το δίκαιο που θέτει τον κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής ως κύριο μέλημα της παροχής πολιτικού ασύλου, όπως συμβαίνει με τους Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν αυτομολήσει στη χώρα μας. Εν ανάγκη να ζητηθεί η συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα ζητήματα πολιτικού ασύλου.
Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία αβασάνιστα επίσης, έσπευσε να αποδώσει εύσημα δημοκρατίας στο επί το χείριστο παλινορθωμένο καθεστώς της απροκάλυπτης απολυταρχίας του Ερντογκάν, αποδεικνύοντας γι’ ακόμα μια φορά πόσο υποτελής και εθνικά επικίνδυνη είναι, όσο εξακολουθεί να βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας.
Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει επίσης τη διαφαινόμενη σιωπηρή ανοχή της φερόμενης ελληνικής κυβέρνησης σε επιχειρήσεις εντός εθνικής επικράτειας από τις καθεστωτικές αρχές της Τουρκίας για τη σύλληψη, ή και δολοφονία "πραξικοπηματιών" που επιχειρούν να αναζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ο Ερντογκάν που έχει στήσει με τις πλάτες της ΕΕ ολόκληρη επιχείρηση δουλεμπορίου με πρόσφυγες και μετανάστες, να κυνηγά με δολοφονική μανία σήμερα τους πρόσφυγες από το δικό του καθεστώς.
Το ΕΠΑΜ καλεί τον ελληνικό λαό σε πλήρη επαγρύπνηση, καθώς οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες όσο η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογκάν εξελίσσονται σε ενισχυτικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής και ειδικά της γειτονιάς μας.

Αθήνα 21 Ιουλίου 2016
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ