Κούλογλου: Ένα, δύο πολλά καφενεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και εκτός με θέμα το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο και την παρουσίαση ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα καφενείου από τάβλι, ούζο, αλίπαστα μέχρι και γλυκά του κουταλιού.
Είπε ότι «η ιδέα ήταν να έρθουν στο εξωτερικό, να κάνουν επαφές και να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θέλαμε να προωθήσουμε και τον πολιτισμό μας. Όλα αυτά προκάλεσαν πολύ ενδιαφέρον, καθώς δείξαμε πράγματα που δεν τα γνωρίζουν οι άλλοι που έχουν εντυπωσιαστεί από τον διατροφικό πλούτο της Ελλάδας.»
Ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις με νέους ανθρώπους που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία στην Ελλάδα και ότι για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιλέχθηκαν ορισμένες με κριτήριο τη δράση τους και την όσο γίνεται καλύτερη εκπροσώπηση της Ελλάδας.
«Θα συνεχίσουμε του χρόνου τέτοιες δράσεις με αφορμή άλλα θέματα» τόνισε ο ευρωβουλευτής, «όπως τα εστιατόρια, το ελληνικό πρωινό, υπάρχουν χιλιάδες πράγματα από την κουλτούρα μας και τη διατροφή μας που μπορούμε να προωθήσουμε.»
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά από δράσεις που έχει ξεκινήσει ο Στέλιος Κούλογλου από πέρσι το καλοκαίρι με στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα με την παρουσίαση μιας σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πέραν του ΕΣΠΑ, που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τους συνεταιρισμούς, ένα είδος που ανθεί στην Ευρώπη της κρίσης και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, για την επανακαλλιέργεια στην Ελλάδα κλωστικής και ιατρικής κάνναβης που επίσης επιδοτείται στην ΕΕ.
 Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:
Μιλώντας λίγο αργότερα στην ΕΡΑ Χανίων ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη «κλίμα Τιτανικού» και είπε ότι «βλέπει κανείς ότι και μετά το Brexit στην ουσία συνεχίζουν την ίδια πολιτική». Δήλωσε ότι έμεινε απογοητευμένος από τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, διότι περίμενε από τις κυρίαρχες δυνάμεις να μιλήσουν για τα αίτια που προκάλεσαν το Brexit και που έχουν κάνει την Ευρώπη μη ελκυστική κι αυτό δεν έγινε.
«Θα έχουμε και άλλα τέτοια περιστατικά, είπε εκτιμώντας ότι το Brexit έχει τέτοια ιστορική αξία όσο η πτώση του τείχους του Βερολίνου γιατί θα οδηγήσει σε τέτοιες σεισμικές δονήσεις.» Έκρινε ότι το επόμενο μεγάλο ντόμινο θα είναι η Ιταλία που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι αν πέσουν οι ιταλικές τράπεζες θα πέσει όλο το ευρωπαϊκό σύστημα σε μεγάλη δοκιμασία.
Ανέφερε επίσης ότι, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με την αδυναμία της να αποφασίσει, είναι μια ηγέτης κατώτερη των περιστάσεων και καιροσκόπος, που απλώς ενδιαφέρεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ από την άλλη ο «Μέττερνιχ» Σόιμπλε έχει τα δικά του σχέδια για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ένα κλαμπ χωρών που θα είναι στην πρώτη θέση του Τιτανικού και από κάτω θα είναι όλοι οι υπόλοιποι για να πνιγούν.
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία ο κόσμος στρέφεται προς την Αριστερά και όχι προς την ακροδεξιά όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, «είναι ένα θαύμα και κανονικά θα έπρεπε να μας είχαν σε μια γυάλα και να μας προστατεύουν» είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μαζί, και θα τη βρούμε», τόνισε.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:
Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει από το ξεκίνημα της θητείας του για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση του διημέρου εκδηλώσεων με θέμα το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο που παρουσιαστηκε σε κεντρικό σημείο στο Ευρωκοινοβούλιο και εκτός, σε συνδυασμό με την φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Πίττα και σε συνεργασία με το εθελοντικό δίκτυο προώθησης ελληνικών επιχειρήσεων στο Βέλγιο, Α discovering network, το greekgastronomyguide.gr και τη γκαλερί Θεώρημα.
Όπως τόνισε και στην εκδήλωση ο Στέλιος Κούλογλου «έχουμε παρουσιαστεί διαστρεβλωμένα στο εξωτερικό σαν μια χώρα που ζητά συνέχεια δανεικά και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, υπάρχει μεγάλη πολιτιστική δημιουργία αλλά και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δημιουργούν.»