Σενάρια για διπλές εκλογές... made by Βενιζέλος Όταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσχωρεί στη γραμμή Αδωνι...

Ο αριθμός των 200 βουλευτών δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, όπερ η απλή αναλογική δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από τις επόμενες αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές και, κατόπν τούτων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σπεύδει... να επισπεύσει τις εξελίξεις.
Ή άλλως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαράπροσχωρεί στη γραμμή Αδωνι και γίνεται ο βασικός διακινητής των σεναρίων περί «διπλών εκλογών» και «σχεδίου Τσίπρα για δεξιά παρένθεση».
Τα εν λόγω σενάρια άρχισαν να διακινούνται εκ νέου το τελευταίο 24ωρο, μετά την – και μαθηματική πλέον – διαπίστωση ότι είναι ανέφικτη η υπερψήφιση της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές, και κορυφώθηκαν χθες το βράδυ στο βήμα της Βουλής.
«Μετά τις εκλογές θα αντιταχθούμε σε κάθε ανεύθυνη και μικροπολιτική συμπεριφορά που θα οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο και επαναληπτικές εκλογές», δήλωσε εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει την απλή αναλογική ως «όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού» .
«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «λέει με τον δικό της τρόπο ότι αν δεν πετύχει άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος μπορεί πολιτικά να εκβιάσει τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε διπλές εκλογές. Δεν μας λέει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε κυβέρνηση με την συμμετοχή πρώτου και δεύτερου και όλων των κομμάτων ευρωπαϊκού προσανατολισμού Τακτική της είναι να δείξει ότι ρυθμίζει τις  εξελίξεις ακόμα και μέσα από την ήττα της».
Η θέση αυτή Βενιζέλου ήταν η... εξελιγμένη αναπαραγωγή ανάλογων σεναρίων που διακινούντο με θέρμη χθες το βράδυ στους διαδρόμους της Βουλής κυρίως από γαλάζιους βουλευτές – σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία η απλή αναλογική είναι το «όχημα» του σχεδιασμού Τσίπρα για να «προκαλέσει διπλές εκλογές το φθινόπωρο» και «να μην αφήσει τον Μητσοτάκη να κυβερνήσει».
Είναι η γραμμή που πρώτος είχε διατυπώσει δημόσια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδηςλέγοντας, μάλιστα, ότι ο Τσίπρας μεθοδεύει τον εκλογικό νόμο στοχεύοντας δε διπλές εκλογές προκειμένου να... «αποφύγει το Ειδικό Δικαστήριο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με τα όσα συζητούντο χθες το βράδυ στους διαδρόμους της Βουλής, τα ίδια πάνω – κάτω επιχειρήματα προέταξε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τις, αρκούντως θερμές, συζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πριν η Χαριλάου Τρικούπη αποφασίσει οριστικά να καταψηφίσει την πρόταση για απλή αναλογική. Την ίδια ακριβώς πρόταση, δηλαδή, που κατέθεσε πριν από έναν χρόνο, ως πρόεδρος τότε του Κινήματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος...