«Γίνεται προσπάθεια οι εισφορές α' εξαμήνου του 2017 να μεταφερθούν στο β'»

Απαντήσεις για ένα εύρος ζητημάτων δίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς ο αγροτικός κόσμος ετοιμάζεται να ξαναβγεί στους δρόμους.

Παραδέχεται ...
το πρόβλημα με την καταβολή των εισφορών στον ΟΓΑ το α' εξάμηνο του 2017, ενημερώνει όμως ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, ενώ αναφορικά με το φορολογικό των αγροτών αντιτείνει:

«Η διασφάλιση αφορολόγητου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε». Απευθυνόμενους στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την ύπαιθρο, αναφέρει ότι «έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να τους βοηθήσουμε», συμπληρώνοντας:

«Οποιος έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία τον καλώ να αναζητήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε θεσπίσει».

• Βαίνουμε προς νέες αγροτικές κινητοποιήσεις και, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, αναμένονται τουλάχιστον σαν τις περσινές σε ένταση. Διαβάζοντας τα αιτήματα των παραγωγών, βλέπουμε ότι παραμένουν τα ίδια. Δεν δόθηκε καμία λύση;

Λύσεις στα περσινά αιτήματα δόθηκαν και οι αγρότες το ξέρουν. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές οι πολιτικές επιδιώξεις θολώνουν το τοπίο, αλλά πρέπει να σας πω ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού στα 25 σημεία που είχαν συζητηθεί πέρυσι υλοποιήθηκε σχεδόν κατά γράμμα.

Από τις ώς τώρα τοποθετήσεις των αγροτών που εμφανίζονται από τα μέσα ενημέρωσης να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων, δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων.

Εχουν προβλήματα; Και βέβαια έχουν, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι υπόλοιποι Ελληνες. Για ακόμη μία φορά θέλω να τονίσω ότι οι αγρότες επιλέγουν οι ίδιοι τη μορφή του αγώνα τους. Δεν θα τους πω εγώ τι θα κάνουν.

Στην ομιλία μου στον προϋπολογισμό τούς κάλεσα σε διάλογο που, όπως γνωρίζουν, ποτέ από τη μεριά μας δεν ήταν προσχηματικός, για να βρούμε από κοινού τις λύσεις σε όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

• Ας εστιάσουμε στο φορολογικό. Σύμφωνα με τους αγρότες, η «πονηριά» κρύβεται στα τεκμήρια διαβίωσης. Για παράδειγμα: Αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώσει 2.120 ευρώ στον ΟΓΑ για το 2017, άρα του μένουν 7.880 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο όριο. Κανονικά δεν θα πλήρωνε φόρο, αλλά σε περίπτωση που είναι παντρεμένος και έχει ένα σπίτι 100 τ.μ., σύνηθες για τις αγροτικές περιοχές, θα φορολογηθεί για 12.000 ευρώ, βάσει τεκμηρίων. Με τα πρόσθετα χαράτσια, λένε, θα του μείνει περίπου το μισό εισόδημα. Τι απαντάτε;

Δεν υπάρχει καμιά πονηριά. Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για την πλειονότητα των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου ορίου των 8.600 ευρώ.

Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.

Η διασφάλιση αφορολόγητου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε. Είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο - μην το ξεχνάμε αυτό.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...