Ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη

Ξεκίνησε σήμερα, στη Γενεύη η ιστορική Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη άνοιξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης, όπου έγιναν εισηγήσεις από όλες τις πλευρές, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ η διάσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα με την ουσία των διαπραγματεύσεων στα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του αισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν αναζητούμε γρήγορη αλλά συμπαγή λύση του Κυπριακού η οποία θα καταστεί σύμβολο ελπίδας για όλο τον κόσμο και προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε διευθέτηση. Είπε ακόμη πως σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια πρόοδος ενώ υπογράμμισε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς. Ξεκαθάρισε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για τους δύο ηγέτες αλλά φανέρωσε την προσήλωσή του στον στόχο της επίλυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, για να φτάσουμε στην επίλυση».
Ο Γκουτέρες αφού χαιρέτισε την ηγεσία Ακιντζί και Αναστασιάδη σημείωσε ότι χάρη στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επεσήμανε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη. Σημείωσε τέλος, ότι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων.
Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων. Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.
Παρόντες στη Διάσκεψη είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ εκπροσωπείται διά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οικοδεσπότης της διάσκεψης είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Κατατέθηκαν οι χάρτες

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών.
«Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:
-των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό
-των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης
-εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Χριστοδουλίδης: Δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα ο χάρτης

«Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ένα πρώτο σχόλιό του μετά την κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.
Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών. Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Τί είπαν στη συνάντησή τους Αναστασιάδης – Κοτζιάς

Την πρώτη αποτίμηση των επαφών για το Κυπριακό στη Γενεύη έκαναν στη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Νίκο Κοτζιά. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Κύπριος πρόεδρος είχαν μια σύντομη συνάντηση και το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στη σημερινή συνάντησή τους, ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών.
Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος»

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων ... Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε επίσης ο κ. Άιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη «είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Ελληνική πλευρά: Χάρτης με το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα της Κύπρου στο 28,2%

Χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα της Κύπρου να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν φέρεται να έχει καταθέσει στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο χάρτης, όπως γράφουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περιοχές Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμη πρόταση12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, στις 90.000.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται από την άλλη να έχει παρουσιάσει χάρτη ο οποίος προβλέπει ότι το 29,2% θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Στην πραγματικότητα, όπως γράφει ο «Πολίτης» 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είναι υπό διαπραγμάτευση για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες εν τω μεταξύ του τηλεοπτικού δικτύου «Σίγμα» και του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους ο χάρτης, ο οποίος επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου έπειτα από διαβούλευση, μεταξύ άλλων προτείνει:
-Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
-Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
-Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
-Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
-Κυθρέα και περιοχή Απ. Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
-Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
-Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
-Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91.000
Φαίνεται παράλληλα, σύμφωνα με το «Σίγμα» πως δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι τουρκοκύπριοι για αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα χωρίζει τη Μόρφου, ώστε η μια πλευρά της είναι υπό ελληνοκυπριακή και η άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αντιθέτως, γίνεται σεβαστό το αίτημα των τουρκοκυπρίων για επαφές του με επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ. Νικόλα στην επαρχεία της Αμμοχώστου.