ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ PSI, ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουικ, παραχώρησε σήμερα (30.11.15) την εξής συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM.
Το ηχητικό βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση terensquick.blogspot.gr
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Δύο μέρες μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, είχαμε ένα ναυάγιο. Απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις του Πρωθυπουργού από την Αντιπολίτευση. Πώς εκτιμάτε εσείς, ως Υφυπουργός της κυβέρνησης, αυτό το αποτέλεσμα;
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Τ. ΚΟΥΙΚ: Ο Πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο. Διότι το συνταξιοδοτικό, μη γελιόμαστε, έτσι όπως έχει γίνει, είναι πράγματι εθνικό ζήτημα. Όπως και το προσφυγικό. Εκεί δεν το συζητάμε καν. Όπως και η συνταγματική αναθεώρηση.
Είδαμε, ότι υπήρξαν μερικές διαφοροποιήσεις. Σε ό, τι αφορά στο προσφυγικό είχαμε, ίσως, μία μεγαλύτερη συναίνεση, παρόλο που χρειάστηκε να κάνει διαβούλευση, δεν ξέρω με ποιους από τους τέσσερις αρχηγούς, ο κύριος Πλακιωτάκης για να συναινέσει για τα «hot spots» τα οποία είναι και δέσμευση της πατρίδας μας έναντι των Βρυξελλών.
Από την άλλη την πλευρά, σε επίπεδο κυρίως ασφαλιστικό, είχαμε την πλήρη διαφοροποίηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Επιτρέψτε να πω, ότι όταν λέω Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέρω ποιο ακριβώς κομμάτι της εκφραζόταν εκείνη τη νύχτα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Περνά δύσκολες ώρες η ΝΔ, είναι αλήθεια αυτό.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Δεν είναι το καλύτερο, για μια Δημοκρατία, μία κυβέρνηση να μην έχει απέναντι της μία απόλυτα ισορροπημένη Αντιπολίτευση η οποία να ξέρει τι θέλει δια του - προσωρινού έστω - αρχηγού της.
Δεν θέλω να μπω σε σχόλιο για το μέσα-έξω του κυρίου Πλακιωτάκη, προκειμένου να διαβουλευτεί με τους δύο συναδέλφους του, που ήταν παρόντες (αναφέρομαι στον κύριο Κουμουτσάκο και στον κύριο Βρούτση) και να τηλεφωνούν, δεν ξέρω που. Αυτό δεν με αφορά. Απλά και μόνο δίνω την εικόνα.
Νομίζω το καλύτερο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ το έκανε ο Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τις δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πάνος Καμμένος έδωσε πραγματικά ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για το τι έγινε μέσα. Ο δε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το πολιτικό στίγμα στις δικές του τις δηλώσεις.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Υπάρχουν κύριε Υφυπουργέ αιτιάσεις από συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι ένα μέρος τις αντιπολίτευσης και ορισμένα κέντρα θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση και να οδηγηθούμε σε οικουμενική. Συμμερίζεστε αυτό το επιχείρημα;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα έλεγα, ότι την Οικουμενική την βάζουν με διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο το Ποτάμι όσο και η Ένωση Κεντρώων. Πάντως, η Ένωση Κεντρώων το κάνει με συγκεκριμένες προτάσεις. Υπενθυμίζω, ότι έχει κάνει εννέα προτάσεις…
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα μπορούσατε να δείτε τον κύριο Βασίλη Λεβέντη ως τον τρίτο εταίρο στην κυβέρνηση, εφόσον μπορούσαν να ικανοποιηθούν βεβαίως  κάποια από τα αιτήματα που θέτει.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Κοιτάξτε: Κυβερνητικά αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Δεν θα μπορούσα να τον υποκαταστήσω με μια δική μου εκτίμηση. Αν με ρωτάτε όμως σαν στέλεχος των ΑΝΕΛ, οι ΑΝΕΛ δεν ήταν ποτέ εναντίον συζητήσεων, συνεργασιών ενδεχομένως, εάν προκύψουν. Αρκεί να γίνονται βεβαίως πάνω σε υγιείς βάσεις.
Για παράδειγμα δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με την ΝΔ του Σαμαρά. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Και δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Γιατί είναι σαφές, ότι ακόμη ο κ. Βενιζέλος καταδυναστεύει εν πολλοίς με τις απόψεις και τις θέσεις του τις τελικές αποφάσεις, που πρέπει να πάρει η κυρία Γεννηματά.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ναι… Βέβαια, έχει αλλάξει η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά και στην ΝΔ αυτή είναι η παραπαίουσα κατάσταση. Βλέπετε ποιες δυνάμεις από μέσα τιθασεύουν το σύστημά της.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Δεν αποκλείετε, δηλαδή, διεύρυνση της κυβερνητικής  πλειοψηφίας;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Δεν ξέρω… Αν ήμουν Υπουργός σε ένα Υπουργείο, θα μπορούσα να μιλήσω διαφορετικά, αλλά ο τίτλος «Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ» με δεσμεύει να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός, γιατί οτιδήποτε λεχθεί, μπορεί να αποδοθεί και στον Πρωθυπουργό και δεν θα το ήθελα.
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ PSI
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κάτι άλλο, το οποίο το ακούσαμε από τον κ. Καμμένο μετά το Συμβούλιο, περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για το PSI.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Λογικό.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο θέμα;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Η πρόταση του κ. Καμμένου έγινε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, όπου η αντιπολίτευση «έβγαζε την ουρά της απ’ έξω». Μίλαγε για τα Ταμεία, αλλά δεν έχουν καταλάβει, ότι τα Ταμεία αυτοί τα «τίναξαν στον αέρα» με το PSI και μάλιστα με ψεύτικες υποσχέσεις! Ότι θα υπάρξει «ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων», ότι… ότι…
Και δεν έγινε απολύτως τίποτα! Εγκαταλείφθηκαν τα Ταμεία στο έλεος του Θεού, αλλά και οι μικροομολογιούχοι.
Κατόπιν τούτου, νομίζω θα πρέπει να γίνει – συμφωνώ κι εγώ απόλυτα με τον κ. Καμμένο – Εξεταστική Επιτροπή για το πώς τινάχτηκαν τα Ταμεία στον αέρα.
Γιατί, αν δεν είχαν τιναχτεί στον αέρα – θα συμφωνήσω εδώ και με τον Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας – σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε σε διαφορετικό κλίμα με τους Θεσμούς για το θέμα του Ασφαλιστικού.
ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μάλιστα. Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης κ. Κουίκ είναι η καταπολέμηση της Διαφθοράς και της Διαπλοκής. Την Παρασκευή ακούσαμε «βόμβες» από το βήμα της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» σε Κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Παπαγγελόπουλο, για το καθεστώς ατιμωρησίας, το «ακαταδίωκτο» για παράδειγμα των Διοικήσεων των τραπεζών, που απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη σε περιπτώσεις ζημιάς του Δημοσίου συμφέροντος… Θα το καταργήσετε;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Είναι ο Νόμος που έφερε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Τώρα σας ρωτάω. Θα το καταργήσετε; Η παρούσα κυβέρνηση τι θα κάνει;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Πρώτα απ’ όλα θα υπάρξει σίγουρα ρύθμιση, ώστε 31 Δεκεμβρίου να μην είναι καταληκτική ημερομηνία των διαδικασιών, που κάνουν η ΣΔΟΕ και όχι μόνο στη Λίστα Λαγκάρντ. Δηλαδή, ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΑΝΩ στη Λίστα Λαγκάρντ.
Όπως επίσης χθες το βράδυ, μιλώντας στον ALPHA με την Γιάννα Παπαδάκου ο Ερβέ Φαλτσιανί, αναφέρθηκε σε αχυρανθρώπους. Είπε ότι πίσω από τους αχυρανθρώπους κρύβονται πολιτικά πρόσωπα. Αυτά τα οποία είπε ήταν φοβερά. Νομίζω, ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» είναι ενδεικτικό όχι μόνο του κλίματος που υπάρχει, όχι μόνο για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και για τα 10.000 ονόματα που μας έδωσαν από τη Ρηνανία - Βεστφαλία και που τα παρέλαβε σε στικάκι ο Γεν. Γραμματέας πάταξης της Διαφθοράς ο Γιώργος Βασιλειάδης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Πριν σας αφήσουμε κ. Κουίκ, ένα ερώτημα σχετικά με τους ΑΝΕΛ. Διαβάζω σήμερα, ότι η κα. Ξουλίδου, πρώην βουλευτής ζητά να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος από την ηγεσία του κόμματος, γιατί λέει παίζει πολιτικά παιχνίδια. Νέα εσωστρέφεια στο Κόμμα σας, τι καταγγελίες είναι αυτές;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Με κάνετε τώρα να είμαι μεταξύ χαμόγελου και γέλιου και θλίψης... Δηλαδή όλα αυτά τα συναισθήματα μαζί.
Εάν είχε γίνει Γενική Γραμματέας ή Πρόεδρος σε κάποιον Οργανισμό, που το παρακαλούσε μέχρι προχθές, θα έλεγε τα ίδια πράγματα;
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ:  Α, είναι προσωπική πικρία ή κάποια υπόσχεση που είχα λάβει, γι’ αυτό;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Η ίδια είχε πει, ότι είχε πάρει την υπόσχεση, ότι θα γίνει κάπου Γενική Γραμματέας ή οτιδήποτε άλλο... Αλλά ξέρετε κάτι;  Εμείς δεν είμαστε Γραφείο «τακτοποίησης». Εάν η κυβέρνηση θεωρεί, ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπορούν να προσφέρουν σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης παραδίδουμε Βιογραφικά και αν το Βιογραφικό αξιολογείται θετικά, πάει καλά.  Εάν μας πουν, ότι το Βιογραφικό δεν κάνει, διότι υπολείπεται των προσόντων, τότε δε τίθεται θέμα.  
Σε ό,τι αφορά όμως στο θέμα της κας Ξουλίδου, επαναλαμβάνω, ας πει στον κόσμο τι τηλέφωνα έκανε για να πάρει μια κυβερνητική θέση. Αν την είχε πάρει, θα ήταν καλός ο κ. Καμμένος;  
Λυπάμαι, δεν μπορεί να είναι αυτή η πολιτική. Δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση.
Και πολύ περισσότερο θα έλεγα, ότι ας σεβόμαστε και εκείνους, (εν προκειμένω τον Πάνο Καμμένο), οι οποίοι μας έδωσαν (και της έδωσαν) την ευκαιρία να μπούμε στη Βουλή, να υπηρετήσουμε το θεσμό του Βουλευτή, την Πατρίδα μας από κάποια άλλα μετερίζια.
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ:  Κατανοητό.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Και σας μιλάω εγώ προσωπικά, που με τα 45 χρόνια μου στη δημοσιογραφία αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό που κάνω, το κάνω πραγματικά από αγάπη.
Δεν θέλω να καταξιωθώ κάπου, ούτε θέλω να αποδείξω (στη πολιτική) το ποιος είμαι.
Αν ήμουν κακός στο παρελθόν το έχω αποδείξει. Αν ήμουν καλός στο παρελθόν, επίσης το έχω αποδείξει. Έχω 45 χρόνια ένσημα και προϋπηρεσία στην πλάτη. Δεν θα το αποδείξω τώρα...
Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ:  Να σας ευχαριστήσουμε κ. Υφυπουργέ.