Οι προσδοκίες για το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ήταν εκ των προτέρων μειωμένες. Ουδείς ανέμενε να υπάρξει κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων ούτε φυσικά συμφωνία, ειδικά για το ασφαλιστικό, διότι περί του προσφυγικού φάνηκε να βρίσκεται κοινός τόπος, πλην Ν.Δ.
Το πλέον δυσάρεστο και ανησυχητικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι αντί της μίνιμουμ συνεννόησης και του διαλόγου, η συζήτηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε σκληρή αντιπαράθεση με εκατέρωθεν βολές, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη τις συγκλίσεις (με σεβασμό στη θέση που κατέταξε ο λαός στις εκλογές την κάθε πολιτική δύναμη).
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ταύτισε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας από κοινού υπονομευτική στάση στη διαπραγμάτευση και προσπάθεια για την κομματική τους επιβίωση.
Μάλιστα, τον τόνο για όσα θα ακολουθούσαν με τη δήλωση του κ. Τσίπρα είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές της συμμαχίας Σαμαρά-Βενιζέλου που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο», ενώ έκανε λόγο για δυνάμεις του χθες σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, δηλαδή το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
Εντύπωση προκαλεί εξάλλου ότι και ο πρωθυπουργός δεν προέβη στην παραμικρή ονομαστική αναφορά για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Βασίλη Λεβέντη, οι οποίοι αν και διαφώνησαν, δεν χρησιμοποίησαν τις βαριές καταγγελίες που επέλεξαν ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά.
Κατά συνέπεια, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το μέγαρο Μαξίμου, αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε στο ελάχιστο τη συγκατάθεση των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, περνά στην αντεπίθεση και τους καταγγέλλει, με σκοπό να υπογραμμίσει την υποκριτική τους συμπεριφορά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς έχουν ήδη ψηφίσει μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Την ίδια ώρα, πάντως, η αλήθεια είναι ότι και σημερινή συγκυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις περικοπές και τις μειώσεις στις συντάξεις.
Ιδίως για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να το εμφανίσει ως παρακολούθημα της ΝΔ μέχρι και σήμερα και αμετανόητο υποστηρικτή των απόψεων που είχε (και έχει) η προηγούμενη ηγεσία του υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά το ότι κύριο μέλημα της Φώφης Γεννηματά ήταν η αλλαγή αυτής της εικόνας που μεταδιδόταν στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Μετά τα όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να κόβουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας, που επιχειρήθηκε δειλά να δημιουργηθεί το διάστημα πριν και λίγο μετά τις εκλογές.
Το ερώτημα είναι από την άλλη πως θα καταφέρει η κ. Γεννηματά να πείσει ότι το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ηγείται δεν παραμένει ο συνεχιστής μιας λογικής, σύμφωνα με την οποία η σύμπλευση με τη ΝΔ είναι ευκολότερη έναντι σε μια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν θετικά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν μόνοι τους τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που αν δεν ψηφιστούν από την οριακή πλειοψηφία των 153, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και το πιθανότερο να οδηγηθούμε σε ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα, ίσως με νέο πρωθυπουργό.
Για το λόγο αυτό, το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Αλέξη Τσίπρα, τον ώθησε να εγκαινιάσει από σήμερα μία τακτική κατά μέτωπο επίθεσης προς την αντιπολίτευση, με έμφαση στα δύο πρώην κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει δηλαδή ότι με την πόλωση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, που είναι βέβαιο ότι δυσκολεύονται να εγκρίνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Και προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την αμυδρή ελπίδα να έχει ανοιχτούς διαύλους για μελλοντικά θέματα με το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων ή έστω ένα τμήμα αυτών των κομμάτων (συμφωνώντας πιθανόν σε κάποιο από τα αιτήματά τους π.χ. αναλογικότερος εκλογικός νόμος ή κάποιο από τα εννιά σημεία του κ. Λεβέντη), σε αυτή τη φάση ο πρωθυπουργός σκοπίμως δεν τους «πυροβολεί». Ενδεχομένως, ανταποδίδοντας την απροσδόκητη φιλοφρόνηση του Βασίλη Λεβέντη εντός του Συμβουλίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσε τους ομολόγους του να μην «πετροβολούν» τον Τσίπρα, γιατί το Grexit «δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι».