Η ΝΔ σε vertigo...Ανεξέλεγκτη η σύγκρουση Καραμανλή-Σαμαρά, πίσω από την αναμέτρηση των 4 υποψήφιων αρχηγών...

Ακόμη και αν διεξαχθούν ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή η εκλογή από τη βάση για την ανάδειξη ηγεσίας στη ΝΔ (13 Δεκεμβρίου η επιδιωκόμενη ημερομηνία), ακόμη και αν έχει μια μεγάλη νίκη ο νέος αρχηγός, τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα θα είναι εκρηκτικά:

-Τι θα κάνει με τα...
περίπου 170 εκ. των χρεών του κόμματος που δυσκολεύεται να πληρώσει ενοίκια και μισθούς;
-Πώς θα αντιμετωπίσει τον γραφειοκρατικό μηχανισμό με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκο;
-Πώς θα βρει modus operandi με τους άλλους υποψήφιους για την ηγεσία με τους οποίους ανταλλάχτηκαν τόσο βαριές κουβέντες στη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας;
-Και κυρίως, ποια στάση θα κρατήσει έναντι της κυβέρνησης και τι θα σημαίνει αυτό για την εσωκομματική συνοχή;

Η εύθραυστη ενότητα

Και βέβαια υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας. Το χάσμα μεταξύ Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα είναι βαθύ γιατί η αντιπαράθεσή τους συμβολοποιεί την ανομολόγητη παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης στράφηκε ανοιχτά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού μετά το φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής ούτε ότι ο Μ.Βορίδης που στηρίζει τον Απ. Τζιτζικώστα πρότεινε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα βουλή με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Φυσικά και συνδέεται ότι η Ντ. Μπακογιάννη -που αποτελεί δίδυμο με τον Ευ. Μεϊμαράκη- υποστήριξε ότι μπορεί να έγινε σαμποτάζ και θυμήθηκε ότι το 2009, όταν εκείνη αναμετριόταν με τον Α. Σαμαρά, έγιναν “σημεία και τέρατα” στη διάρκεια του τετραώρου στο οποίο είχε πέσει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Αν γίνει πρόεδρος της ΝΔ ο Μεϊμαράκης, το κόμμα αποσαμαροποιείται και αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο Τζιτζικώστας και όσοι τον ακολουθήσουν να αποχωρήσουν για να συγκροτήσουν ένα νέο, δεξιό κόμμα χωρίς αναφορά στο κέντρο. Αν γίνει πρόεδρος της ΝΔ ο Τζιτζικώστας, το κόμμα αποκαραμανλοποιείται και είναι ένα ερώτημα πώς και πόσο θα αντέξουν εκεί οι υποστηρικτές του “μεσαίου χώρου”.

Ο Αδ. Γεωργιάδης υποστηρίζεται από τον Α. Σαμαρά, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης πιο χλιαρά και σε κάθε περίπτωση έχει φιλελεύθερο προφίλ, οπότε δύσκολα θα μπορέσει να ταυτιστεί πολιτικά με τη δεξιά πλευρά της ΝΔ, παρόλο που δύσκολα θα ταιριάξει και με το σύστημα Μεϊμαράκη.

Το στρατηγικό δίλημμα

Το θέμα γύρω από το οποίο αναπτύσσεται ο εσωκομματικός διχασμός στη ΝΔ είναι η στάση έναντι της κυβέρνησης. Ο Ευ. Μεϊμαράκης κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι είναι κατά βάθος ανοιχτός στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης προκρίνουν μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση μέχρι τέλους και ανεξαρτήτως συνεπειών για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Μεταξύ των δύο πλευρών κινείται ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν βλέπει θετικά έναν μεγάλο συνασπισμό αλλά είναι επί της αρχής υπέρ της προσπάθειας εθνικής συνεννόησης.

tvxs.gr