Ανάσα ζωής για τις γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας οι 61 δομές υποστήριξης

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με θέμα: «Η αντιμετώπιση της Βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Περιστερίου.
Η Γενική Γραμματέας παρουσίασε το δίκτυο των δομών υποστήριξης των γυναικών–θυμάτων βίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Δήμων, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην, από κοινού, προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών. Το δίκτυο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, από 40 Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων και 21 Ξενώνες των Δήμων και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνική Αλληλεγγύης, τα οποία  παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.
Με αφορμή, επίσης, την 25η Νοεμβρίου την Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματέας παρουσίασε στοιχεία από τις δομές του δικτύου για τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα οποία η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 έχει δεχθεί 22.388 κλήσεις και 254 ηλεκτρονικά μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα την  25η Νοέμβρη, στη τηλεφωνική γραμμή καταγγέλθηκαν 56 περιστατικά. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία. Τα ποιοτικά στοιχεία των γυναικών είναι: 27% απασχολούμενες-26% άνεργες,  48% έγγαμες, 53% ηλικίας 25-54 ετών, 71% Ελληνίδες και 27% μέτριας και καλής οικονομικής κατάστασης. Επιπλέον, μέσα σε τρία χρόνια (2013-2015) έχουν εξυπηρετηθεί 10.865 γυναίκες με τα παιδιά τους από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και τους Ξενώνες.
Κατανοώντας την αναγκαιότητα αυτών των δομών, η οποία μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, η ΓΓΙΦ έχει δρομολογήσει την ένταξη τους στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 των ΕΣΠΑ, αλλά έχει επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων. Επιπλέον, έχει εξασφαλισθεί με νομοθετική τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, η συνέχιση της απασχόλησης των 271 εργαζομένων σε αυτές τις δομές μέχρι την έναρξη της χρηματοδότησης.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω των αιρετών οργάνων και των εργαζομένων της, των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), που έχουν συγκροτηθεί, να στηρίξουν αυτές τις δομές και να βοηθήσουν την ΓΓΙΦ στο έργο της.


Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α)
υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων,
με θέμα: «Η αντιμετώπιση της Βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Φίλες και Φίλοι,

Αρχικά θα ήθελα να σας καλημερίσω και να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας προσέλευση.

Είμαι πολύ χαρούμενη για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου που γίνεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της α’ φάσης του έργου «Δημιουργία και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας και Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο»,  γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη η λειτουργία τέτοιων δομών στην προσπάθειά μας να αντιμετωπιστεί,  μέχρι να εξαλειφθεί,  η βία κατά των γυναικών.

Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πολλές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, από την ΓΓΙΦ, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση  που στόχο είχαν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Κυρίως θέλαμε να αναδείξουμε και να κάνουμε γνωστές τις 62 δομές οι οποίες στηρίξουν τις γυναίκες που είναι θύματα οποιαδήποτε μορφής βία.

Μέσα από  αυτές τις δράσεις, και την προβολή τους από τα ΜΜΕ είχαμε αύξηση των κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. H γραμμή δέχτηκε χθες   56 κλήσεις. Οι περισσότερες αφορούσαν περιστατικά βίας και ήταν από τις ίδιες τις γυναίκες.
Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, το trafficking, η πορνεία, δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, κάποιον συγκεκριμένο πολιτισμό ή χώρα, αλλά μας αφορά όλες και  όλους. Κάθε γυναίκα, λόγω του φύλου της, κινδυνεύει να γίνει θύμα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας, ανεξάρτητα από το πόσο μορφωμένη, πόσο επιτυχημένη ή πόσο εύπορη είναι. Και βέβαια ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται αν η γυναίκα είναι μετανάστρια, πρόσφυγας, ανάπηρη ή άνεργη.

Όλες αυτές οι μορφές βίας κατά των γυναικών,  έχουν κοινή συνισταμένη τον έλεγχο και την κυριαρχία και συσχετίζονται με στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους των φύλων.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα, μεγάλη δυσκολία για να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Οι  λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί, η ανοχή λόγω ύπαρξης παιδιών, οι στερεότυπες αντιλήψεις για τις γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης ή και η πίεση από τον κοινωνικό περίγυρο, η ενοχοποίηση και ο στιγματισμός για τη βία που δέχονται, η ντροπή να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν, τα αισθήματα για το σύζυγο, παρόλο που δέχονται βία, ο φόβος για μη προστασία από το νόμο λόγω έλλειψης  γνώσης  των νομικών τους δικαιωμάτων ή και η παραβίαση νομικών μέτρων από το σύζυγο.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατανοώντας τη σημασία του προβλήματος για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, υλοποίησε με επιτυχία το πρώτο εθνικό, συνεκτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών δημιουργήθηκε και  λειτουργεί σήμερα σε όλη τη χώρα και προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας.

Το δίκτυο αποτελείται από τη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων και 21 Ξενώνες των Δήμων και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνική Αλληλεγγύης, τα οποία  παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις δομές της Γενικής Γραμματείας και των Δήμων, τα τελευταία τρία χρόνια, η τηλεφωνική μας γραμμή SOS 15900 έχει δεχθεί 22.388 κλήσεις και 254 ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία.

Τα ποιοτικά στοιχεία των γυναικών είναι: 27% απασχολούμενες-26% άνεργες,  48% έγγαμες, 53% ηλικίας 25-54 ετών ,71% ελληνίδες και 27% μέτριας και καλής οικονομικής κατάστασης.

Μέσα σε τρία χρόνια (2013-2015) έχουν εξυπηρετηθεί 10.865 γυναίκες με τα παιδιά τους από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων και των ξενώνων των Δήμων και του Υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα όλες και όλοι,  γνωρίζουμε πια την αναγκαιότητα αυτών των δομών και τη χρησιμότητα τους για την κοινωνία, η οποία μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναγνωρίζοντας λοιπόν αυτή την ανάγκη, όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 των ΕΣΠΑ, αλλά έχει επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων ώστε οι γυναίκες που είναι άνεργες να βοηθηθούν για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους.

Επίσης εξασφαλίσαμε την εργασία των 271 εργαζομένων σε αυτές τις δομές με νομοθετική τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή.

Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την μικρή σχετικά χρονική ύπαρξη και λειτουργεία αυτών των δομών, θέλουμε να τις στηρίξουμε και να τις αναβαθμίσουμε.

Την επόμενη περίοδο, εκτός από τη συμβουλευτική στις γυναίκες, θα γίνονται πιο  οργανωμένα και άλλες δράσεις οι οποίες πριν γινόντουσαν  αποσπασματικά. Π.χ. θα υπογράψουμε Σύμφωνο με το Υπουργείο Παιδείας και οι εργαζόμενοι των Σ.Κ. και ξενώνων να πηγαίνουν στα σχολεία η να έρχονται τα σχολεία στα Σ.Κ. και να μαθαίνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες  για την ισότητα, τις έμφυλες διακρίσεις και τη βία.

Φίλες και φίλοι

Πρέπει, διορθώνοντας λάθη, αδυναμίες και παραλήψεις, να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα και συλλογικά, η ΓΓΙΦ μαζί με όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές τις δομές, τη δύσκολη αλλά τόσο απαραίτητη προσπάθεια.

Θέλουμε με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω των αιρετών οργάνων της και των εργαζομένων της, να κάνουμε περισσότερο γνωστές στην ελληνική κοινωνία τις δομές που έχουμε συγκροτήσει για την στήριξη και την  προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.

Οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) και οι Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), που έχουν συγκροτηθεί, μπορούν να πρωτοστατήσουν και να παίξουν σημαντικό ρόλο,  τόσο στην προώθηση της ισότητας όσο και στην προσπάθειά να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών.

Καλώ, λοιπόν, τις Περιφέρειες και τους Δήμους να στηρίξουν αυτές τις Δομές και τη νέα προγραμματική  περίοδο. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους με την πολιτική ευθύνη αλλά και την ουσιαστική στήριξη.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.