800 εκ. δολ. κέρδος για το Ισλαμικό Κράτος από τις βρομοδουλειές του με την Τουρκία

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος κέρδισε περίπου 800 εκ. δολάρια πουλώντας ιρακινό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας τους τελευταίους 8 μήνες», δήλωσε μιλώντας στο Sputnik το Σάββατο ο Ιρακινός βουλευτής Μογουάφακ Ρουμπάι (Mowaffak Rubaie).
Ο Ρουμπάι, ένας διακεκριμένος Ιρακινός πολιτικός και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, σημείωσε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «είναι το οξυγόνο που κρατά ζωντανό το Ισλαμικό Κράτος».
«Τους τελευταίους 8 μήνες, το Ισλαμικό Κράτος πούλησε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 800 εκ. δολαρίων στη μαύρη αγορά της Τουρκίας», σε τιμή μισή από την επίσημη που πουλάνε τα κράτη.
«Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται είτε για τοπική κατανάλωση σε επίσημα διυλιστήρια είτε εξάγεται μέσω του [τουρκικού] λιμανιού Τσεϊχάν παγκοσμίως», είπε ο Ρουμπάι, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας γνωρίζουν για αυτό το παράνομο εμπόριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε την Τετάρτη ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό επειδή τις προηγούμενες ημέρες τα ρωσικά αεροπλάνα είχαν επιτεθεί σε φορτηγά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που μετέφεραν κλεμμένο πετρέλαιο, καταστρέφοντας εκατοντάδες από αυτά.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είπε στον Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, ότι το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται συριακό και ιρακινό πετρέλαιο σε βιομηχανική κλίμακα.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει έσοδα μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.