Τσίπρας μαινόμενος: «Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις»;

Ποιός είδε τον Αλέξη Τσίπρα και δεν τον φοβήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» εξερράγη ο πρωθυπουργός όταν οι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν να συνυπογράψουν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή του Συμβουλίου των αρχηγών είπε ότι προτείνει την σύσταση δύο διαφορετικών επιτροπών στις οποίες θα μετέχου όλα τα κόμματα με έναν εκπρόσωπο: μία επιτροπή για το ασφαλιστικό και μία άλλη για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι μέσω του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη απέρριψαν, ωστόσο, την πρόταση του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια της συζήτησης η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους υπόλοιπους μετέχοντες στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό, αλλά η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν και πάλι αρνητική.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε και με δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα με την οποία πρότεινε κοινή ανακοίνωση με την οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπογράμμιζαν την κοινή βούλησή τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν και πάλι «όχι» αφού κατά πληροφορίες θεώρησαν πως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τους παγιδεύσει επειδή έχει ήδη προσυμφωνήσει με τους δανειστές την μεταρρύθμιση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με επιδείνωση όσων ισχύουν σήμερα επί τα χείρω για όλους τους Έλληνες.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς στοιχεία με τις μειώσεις που επέφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2014. «Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» είπε ο Αλ.Τσίπρας στους συνομιλητές του, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τη σύσκεψη υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.