Τη «γλίτωσαν» από την φωτιά οι φωλιές μαυρόγυπα στο δάσος της Δαδιάς

Τις «μικρότερες» δυνατόν απώλειες σε φωλιές μαυρόγυπα άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, που από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και για 4 ημέρες, κατέκαψε δάση στην περιοχή Λευκίμης και νοτιοδυτικά και στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Από τις 28 καταγεγραμμένες φωλιές του μαυρόγυπα, που αποτελεί το χαρακτηριστικό είδος του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μόνο ένας βιότοπος που φιλοξενούσε μια φωλιά κάηκε ενώ μια άλλη φωλιά σώθηκε την τελευταία στιγμή...»



Από τη Λευκίμη μέχρι την Πεσσάνη, έχουν καεί δάση που φιλοξενούσαν φωλιές φιδαετών, σταυραετών, γερακίνων και άλλων αρπακτικών ενώ στα ρέματα κάηκαν φωλιές μαυροπελαργών. Τα αρπακτικά, πάντως, που ζουν στην περιοχή δεν κινδύνεψαν αφού απομακρύνθηκαν από τις φωλιές τους.

Από τα 430 χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου κάηκε το νότιο τμήμα, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί, προς το παρόν, η ακριβής έκταση που καταστράφηκε καθώς υπάρχουν σημεία εκτάσεων δάσους από τα οποία δεν πέρασε η φωτιά.

Η ακριβής χαρτογράφηση του Εθνικού Πάρκου, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, αναμένεται να δώσει την ακριβή «εικόνα» της καταστροφής. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια