Απροστάτευτοι οι αγρότες του Νομού Έβρου που καλλιεργούν ηλίανθο για την παραγωγή βιοντίζελ.


Η Βουλευτής  Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  με θέμα την  προστασία των αγροτών του Νομού Έβρου που καλλιεργούν  ηλίανθο  για την  παραγωγή βιοντίζελ.
    Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

   «Η ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων καυσίμων στη χώρα μας, έχει πραγματικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται εγχώριες πρώτες ύλες για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου και την τόνωση της εθνικής οικονομίας. Είναι φανερό ότι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά και η γενικότερη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της υπαίθρου, την συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες του, την αποτροπή της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών και την προστασία-ανάδειξη του περιβάλλοντος.
   Το  αυξανόμενο από τους αγρότες ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παραγωγή βιοκαυσίμων  συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια. Η προτίμηση των αγροτών ήταν χαρακτηριστική καθώς η καλλιέργεια κατέγραψε αύξηση  σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας σε σημείο να εγκαταλείψουν τα σιτηρά, παρά την καλή τιμή που καταγράφουν αυτά στη διεθνή αγορά, καθώς ο ηλιόσπορος στηρίζεται στη συμβολαιακή γεωργία και εξασφαλίζει στον παραγωγό σίγουρο και σταθερό εισόδημα.
   Διότι η παραγωγή του ηλίανθου παρουσιάζει  πολλά πλεονεκτήματα καθώς έχει τα λιγότερα έξοδα καλλιέργειας - υπολογίζεται στα μισά χρήματα σε σχέση με το βαμβάκι και το ένα τρίτο του  καλαμποκιού, ενώ οι απαιτήσεις σε νερό είναι μικρές. Η καλλιέργεια του ηλίανθου βοηθάει στην αύξηση της γονιμότητας των χωραφιών γιατί μπαίνει στην αμειψισπορά και η επόμενη καλλιέργεια έχει καλύτερη δυναμική παραγωγή .Επιπροσθέτως εντάσσεται στο πρόγραμμα για τη μείωση της νιτρορρύπανσης. Είναι χαμηλού ρίσκου και δεν επηρεάζεται από έκτακτους παράγοντες. Είναι ιδανική στην εναλλαγή των καλλιεργειών δημιουργώντας αύξηση των αποδόσεων σε επόμενες καλλιέργειες.
   Οι  συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ελληνικών  ενεργειακών καλλιεργειών,  ξεπέρασαν  το ένα εκατομμύριο στρέμματα, με το Νομό Έβρου και συγκεκριμένα στο Βόρειο τμήμα του να υπολογίζονται στο 1/3 της συνολικής παραγωγής με 350.000 στρέμματα.
   Οι  συμβάσεις που υπέγραψαν τρεις  ελληνικές εταιρίες παραγωγής βιοντίζελ  με τους παραγωγούς ηλίανθου του νομού Έβρου έδωσε να μία νέα παραγωγική πνοή στην περιοχή, με την τιμή πώλησης του προϊόντος να διαμορφώνεται φέτος στα 42,5 λεπτά.
   Δυστυχώς  όμως σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός  κόσμος του Νομού Έβρου, διότι  τα διυλιστήρια σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε με φθηνά εισαγόμενα βιοκαύσιμα που παράγονται από φθηνότερες πρώτες ύλες όπως είναι το παλμέλαιο και το σογιέλαιο -περιορίζοντας την ενδυνάμωση της παραγωγής βιοντίζελ από εγχώριες καλλιέργειες-, είτε ακόμα και από αμφιβόλου ποιότητας βιοντίζελ που μπορεί μεν να παράγεται από ελληνικές επιχειρήσεις, παίρνει όμως ως βάση μια σειρά από παράγωγα προϊόντα όπως ζωικά λίπη, καμένα λάδια κ.α. Με συνέπεια να προσφέρουν  τιμές μικρότερες ακόμη και από τα 40 λεπτά το κιλό τον ηλίανθο δημιουργώντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς, που επέλεξαν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, υπολογίζοντας τα κόστη και τα κέρδη της παραγωγής τους με κριτήρια που είχαν διαμορφωθεί αρχικά, χωρίς να εξετάσουν το ενδεχόμενο των ευκαιριακών λύσεων, που όπως αποδεικνύεται  υιοθετούν κάποιες μεταποιητικές μονάδες και οι αντίστοιχοι πετρελαϊκοί όμιλοι παραβιάζοντας συμφωνίες και θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας την αγροτική κοινωνία του ακριτικού Νομού Έβρου.  
 Κύριοι  Υπουργοί,
     Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη, γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την προστασία του συγκεκριμένου αγροτικού κλάδου από τα επιβαρυντικά φαινόμενα που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, τόσο για τους καλλιεργητές ενεργειακών φυτών, όσο και για την ενίσχυση της οικονομίας μας. Και ειδικότερα μιας περιοχής όπως είναι ο Νομός Έβρου όπου παράγεται το 1/3 της συνολικής παραγωγής της χώρας μας, όπου πέρυσι με την τοπική παραγωγή του συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση και βιωσιμότητα των εγχώριων διυλιστηρίων και παραγωγικών μονάδων, που οι διεθνείς τιμές των βιοκαυσίμων βρίσκονταν στα ύψη». 
 Με  την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τους  αρμόδιους Υπουργούς:
  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να διαμορφωθεί το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την προστασία και την ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος της υλοποίησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύει τους αγρότες από τα φαινόμενα που έχουν διαπιστωθεί εις βάρος τους τον τελευταίο καιρό, θέτοντας σε κίνδυνο και τορπιλίζοντας την εγχώρια παραγωγή ενεργειακών φυτών;

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Κα. Τσαούση αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους αγρότες τότε ψάξτε πόσο απροστάτευτοι είναι από τις ΕΑΣ που τους έχουνε κατακλέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου