Το Σάββατο ανακοινώνει… νέο Σύνταγμα


Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν άκρως αποκαλυπτική της ψυχολογίας του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και των προτεραιοτήτων που δείχνει να θέτει για το επόμενο διάστημα.
Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με πολλούς από τους οποίους βρέθηκε απέναντι, τα προηγούμενα χρόνια, ενώ με άλλους συμπορεύτηκε, από τα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης, μέχρι τον εκλογικό θρίαμβο της αναμέτρησης του 2009, αισθάνθηκε πιο άνετα. Και προχώρησε σε εκμυστηρεύσεις…

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η οικονομική πολιτική που υλοποιεί, κατ΄ εντολών της τρόικας,δεν συνάδει ακριβώς με την ιδεολογική παρακαταθήκη και την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, διέψευσε όλες τις πληροφορίες και τις φήμες που μιλούν για παρασκηνιακές ζυμώσεις περί ενός «μεγάλου συνασπισμού» ή τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, προκειμένου να μοιραστεί η ευθύνη για τις επώδυνες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε αποφασισμένος να μην ανοίξει ξανά το κεφάλαιο «συναίνεση», τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Γι’ αυτό και επέλεξε να πολώσει το κλίμα ανάμεσα στα δυο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, κατηγορώντας τη Συγγρού για «στάση άρνησης» την οποία, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κρατά στα μεγάλα θέματα του τόπου.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου όμως, ήταν η προαναγγελία του τι σκοπεύει να ανακοινώσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο 3 του Σεπτέμβρη, με αφορμή την επέτειο 47 ετών από την ίδρυση του Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, που φέρεται να έχει επεξεργαστεί τις βασικές αρχές και παραμέτρους για την «πολιτική επανίδρυση» του Κινήματος, εμφανίστηκε αποφασισμένος να ανοίξει τη συζήτηση για την Ελλάδα μετά την κρίση. Δηλαδή, για τις αλλαγές που θα πρέπει να προωθηθούν σε επίπεδο Συντάγματος και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη χώρα.
Σε αυτό το «πακέτο» θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ποντάρει πολλά. Και περιμένει ότι θα έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη, προκειμένου να την πιστωθεί ο ίδιος, και στη συνέχεια να έχει την ευχέρεια να προχωρήσει ακόμη και σε… πρόωρες εκλογές. Πιθανότατα την άνοιξη του 2012, εφόσον του επιτρέψουν κάτι τέτοιο οι συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο στην οικονομία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το χειροκρότημα

    Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
    Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
    Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη


    Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
    στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα.

    Με κοιτάς σε κοιτώ
    και μετά σιωπή
    κάτι θα κοπεί
    στην καρδιά στο μυαλό.

    Με κοιτάς σε κοιτώ
    και μελαγχολείς
    ο καιρός πολύς
    μ' αγαπάς σ' αγαπώ.

    Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
    στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
    κι αν μας αντέξει το σκοινί
    θα φανεί στο χειροκρότημα.

    Με κρατάς σε κρατώ
    και μετά γκρεμός
    και μετά το τέρμα
    και κανείς κανενός.

    Με κρατάς σε κρατώ
    και παντού σκιές
    και παντού καθρέφτες
    για θεούς κι εραστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου