O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP), ένα τεράστιο επενδυτικό και γεωπολιτικό έργο, θα ξεκινάει από τους Κήπους του Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ως συνέχεια του αγωγού Trans Anatolian Pipeline (TANAP), θα διασχίζει τη Θράκη,
τη Μακεδονία, την Αλβανία, την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στην Ιταλία, επιτρέποντας την άμεση ροή φυσικού αερίου, από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν, στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η συνολική διαδρομή του θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.).
Θα προμηθεύει αρκετές χώρες της Ν.Α Ευρώπης, όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία κ.ά. και μέσω Ιταλίας μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
O TAP, ως ιδέα, ξεκίνησε το 2003 ενώ το 2013 «επισημοποιήθηκε» με τις «Συμφωνία», μεταξύ των τριών εμπλεκομένων κρατών, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας (Ν. 4145/2013) καθώς και τη «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας», μεταξύ Ελλάδας και της Trans Adriatic Pipeline AG (Ν. 4217/2013). Στον ΤΑΡ συμμετέχουν οι εταιρείες : BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Τη διετία 2014-5 έγιναν οι προκηρύξεις και αναθέσεις συμβάσεων για μελέτες, κατασκευές και προμήθεια υλικών. Το 2016 προβλέπεται να αρχίσει η κατασκευή του έργου.
Στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, S 243/17-12-2014, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη, για την επιλογή των εταιρειών που θα κάνουν προσφορές για την προμήθεια των χαλύβδινων σωλήνων υψηλής πίεσης, για το χερσαίο τμήμα του αγωγού και στην S 42/28-2-2015 η προκήρυξη, για την επιλογή των εταιρειών που θα κάνουν προσφορές για την προμήθεια των αντίστοιχων σωλήνων για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.
Η προμήθεια των σωλήνων και λοιπών εξαρτημάτων του αγωγού, θα γίνει σε έξι παρτίδες (lots) με τέσσερα σημεία παράδοσης. Από δυο (2) παρτίδες στην Καβάλα, και τη Θεσσαλονίκη και από μια στο Δυρράχιο της Αλβανίας και το Μπρίντιζι της Ιταλίας.
Ήδη, στις 26 Οκτωβρίου 2015, ο TAP AG ανακοινώσε ότι ανέθεσε στην εταιρεία Salzgitter Mannesmann International GmbH (εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας) τη σύμβαση για την προμήθεια σωληναγωγών για τον επίγειο αγωγό και επίκειται η ανάθεση και για την άλλη προκήρυξη.
Τώρα, χάνουμε και την ευκαιρία να δουλέψει το λιμάνι μας και μαζί με αυτό και η πόλη, με την μεταφορά, μέσω αυτού, τεραστίων ποσοτήτων υλικών για την κατασκευή του TAP.
Το λιμάνι μας, εδώ και πολλά χρόνια, αναζητεί το βύθισμά του και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.
Με τη δική μας ολιγωρία και αδιαφορία αναβαθμίζουμε τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.
Μήπως αυτό εννοούσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης όταν στην Καβάλα, σε πρόσφατη (28-10-2015) συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι «τελείωσε η περίοδος υποβάθμισης του λιμένα της Καβάλας και γενικότερα όλης της περιοχής»;
Αλεξανδρούπολη Νοέμβριος 2015
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Πηγή: http://www.gatzoli.gr/2015/10/p.html#ixzz3qE44xbHA
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου