Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” καταδικάζει όλες τις μορφές αλυτρωτισμού, οι οποίες κατά καιρούς δηλητηριάζουν το κλίμα καλής γειτονίας μεταξύ των βαλκανικών λαών

Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης των Τιράνων να αναμοχλεύσει ανύπαρκτα ζητήματα.
Οι σχέσεις φιλίας αποτελούν βασικό όρο για κάθε μορφή συνεργατικού πατριωτισμού. Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” καταδικάζει όλες τις μορφές αλυτρωτισμού, οι οποίες κατά καιρούς δηλητηριάζουν το κλίμα καλής γειτονίας μεταξύ των βαλκανικών λαών. Η ευημερία και η πρόοδος των λαών της περιοχής προϋποθέτουν την ειρηνική συμβίωση και την καλή συνεργασία όλων των βαλκανικών κρατών. Κάθε πολιτική αναθεώρησης του κεκτημένου της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής και κάθε πολιτική ρητορεία αλυτρωτισμού μόνο προβλήματα μπορούν να συσσωρεύσουν για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Με βάση αυτό το σκεπτικό η “Σοσιαλιστική Προοπτική” καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης των Τιράνων να αναμοχλεύσει ανύπαρκτα ζητήματα και, μάλιστα, με απαράδεκτο τρόπο. Χρέος της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας είναι να διαφυλάξει ακέραια τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, να μη δυναμιτίζει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις με άστοχες δηλώσεις στελεχών της και, ακόμη, πιο άστοχες διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος.
Όλη η πολιτική τάξη της Αλβανίας θα πρέπει να κατανοήσει ότι το μέλλον της χώρας διέρχεται μέσω Αθηνών: η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ελλάδα, χώρα στην οποία βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες αλβανικές οικογένειες, εξυπηρετεί αμοιβαίως την ισόρροπη, δίκαιη ανάπτυξη και την πρόοδο.

Από το Γραφείο Τύπου
Σοσιαλιστικής Προοπτικής