«Ακαδημία – Δομή δια βίου μάθησης στην Π.Ε. Ροδόπης» - «ΕΙ∆ΙΚΕΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ(HIKING) ΣΤΗΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ»

Η «ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ», όπως ονομάζεται, αποτελεί συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις Σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση των πολιτών και τη διασύνδεση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με την κοινωνία. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω σειράς διαλέξεων από καθηγητές των Σχολών του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ που δίδονται δωρεάν στους εγγεγραμμένους σε αυτό πολίτες.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από Καθηγητές και Ειδικούς Επιστήμονες του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ στις εξής θεματικές ενότητες
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Κομοτηνή:
• «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ
Αλεξανδρούπολη
• «ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» Χώρος διαλέξεων: ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ », (2ος όροφος), ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

Ν. Ορεστιάδα:
• «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα Πολιτιστικού Πολύκεντρου Δήμου Ορεστιάδας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 – 20.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ
Ξάνθη:
• «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Χώρος διαλέξεων: Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Καβάλα:
• «ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 – 19.00.

• «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
Δράμα:
• «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» Χώρος διαλέξεων: Αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 – 21.00.
Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών. Κριτήριο επιλογής αποτελεί η σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

Έναρξη εγγραφών 28/11/2016. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει λάβει παράταση έως 12-12-2016, ώρα 15:00. Για τυχόν αλλαγή, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Εγγραφές πραγματοποιούνται με τους εξής τρόπους:

Ηλεκτρονικά, με συμπλήρωση της αίτησης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας www.pamth.gov.gr ή επιλέγοντας το σύνδεσμο: http://www.pamth.gov.gr/index.php/2016-11-28-10-40-28/2016-11-24-09-57-56

Αυτοπροσώπως, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09.00 - 15.00, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση και καταθέτοντας φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, στη Δ/νση: Φιλίππου 82, Κτίριο Διεύθυνσης Ανάπτυξης ΠΕ Ροδόπης, Τηλ. 25313 54205.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων, οι ομιλητές κι επιπλέον πληροφορίες, όροι και προϋποθέσεις, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ http://www.pamth.gov.gr και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων, επιλέγοντας το σχετικό εικονίδιο.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ αποτελεί μια νέα καινοτόμα δράση της περιφέρειας ΑΜΘ που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες της Περιφέρειας να γνωρίσουν νέα γνωστικά αντικείμενα και να αποκτήσουν πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας. Η διά βίου μάθηση είναι αίτημα πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς φαίνεται να είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε, που έχει επεκταθεί πλέον σε κρίση αρχών και αξιών. Ευχόμαστε και εργαζόμαστε ώστε η δράση αυτή να τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης και ελπίζουμε να ανοίξει έτσι το βήμα για ανάλογες πρωτοβουλίες.

Εμφάνιση Διαδρομές.jpgο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Νικόλαος Τσαλικίδης
«ΕΙ∆ΙΚΕΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ(HIKING) ΣΤΗΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ»

Στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας ενός δικτύου πεζοπορίας, με την οργάνωση και καταγραφή των πεζοπορικών διαδρομών που πραγματοποιούνται “Στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού” και την ανάδειξη μιας εφαρμογής ικανής να αξιοποιηθεί τόσο από τους συνοδούς βουνού, όσο και από μεμονωμένους τουρίστες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Π.Ε. Ροδόπης η πρώτη θεματική συνάντηση εργασίας. Στην πρώτη αυτή προσέγγιση συμμετείχαν , εκπρόσωποι από Δήμους, δασαρχεία, φορείς, ορειβατικούς, περιηγητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες με σκοπό την ενημέρωση αυτών για την παρούσα δράση και την παρότρυνση να προτείνουν διαδρομές συμφώνα με τα δεδομένα σχεδιασμού.
Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η προσπάθεια για σύνθεση της πληροφορίας καθώς και το τι είναι απαραίτητο να συλλεχτεί προκειμένου να είναι χρήσιμο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή μας. Οι πεζοπορικές διαδρομές της Περιφέρειας ΑΜΘ περιλαμβάνουν διαδρομές από την Π.Ε. ∆ράμας μέχρι την Π.Ε. Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης, μεταξύ άλλων τα Βήματα Αποστόλου Παύλου, τις Οινικές διαδρομές,  το Παγγαίο, τη Ροδόπη, το Νέστο,  τον Έβρο, την Σαμοθράκη, τη Θάσο, ενώ Παραλιακές πορείες θα διερευνηθούν και θα αποτελέσουν άξονες αναφοράς με  στόχο τη σύνθεση όλων αυτών.
Στην ουσία πρόκειται για την καταγραφή μιας διαδρομής περισσοτέρων των τετρακοσίων χιλιομέτρων που εκτείνεται από Φέρρες έως Οφρύνιο στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πεζοπορική διαδρομή για την ενίσχυση στην ΠΑΜΘ αυτού του είδους τουρισμού που φαίνεται να κερδίζει έδαφος την τελευταία περίοδο. Η διαδρομή θα είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογής σε περιβάλλον Android, που λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones και tablets, και θα αποτελεί έναν ψηφιακό οδηγό πεζοπορίας και ξενάγησης καθώς παράλληλα θα καταγράφει όλες τις καταγεγραμμένες από τους διάφορους φορείς (πχ ορειβατικά μονοπάτια, ποδηλατικά) διαδρομές, με στόχο να διασφαλίζει τον κάθε περιπατητή και να τον καθοδηγεί σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον διαθέσιμα θα παρουσιάζει στοιχεία των τουριστικών ή αρχαιολογικών χώρων πλησίον αυτής, επισκέψιμα από τον πεζοπόρο.
Το σχέδιο δράσης, όπως αυτό περιγράφεται, αποτελεί ένα σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού της πεζοπορίας στον άξονα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Στην προσπάθεια αυτή η Π.Ε. Ροδόπης συμμετέχει ενεργά επιδιώκοντας την ανάδειξη του Νομού Ροδόπης και την εμπέδωση πως η περιοχή μας αποτελεί σημείο τόσο εισόδου όσο και διόδου της ευρύτερης περιοχής, στοιχείο που οφείλει να διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην καθιέρωση κάθε μορφής εναλλακτικού και μη τουρισμού σε  πυλώνα τοπικής οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης.

ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
Τσαλικίδης Νικόλαος