«Ορόσημο η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη»...

«Ορόσημο» για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο ίδιος σημείωσε ότι «έγινα...
ν πολύ σημαντικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του κ. Ρουχανί, προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και από εκεί και μετά όλοι οι υπουργοί με βάση τις αρμοδιότητές τους, κάνουν το μέγιστο δυνατό για την σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων».

Ο Σεΐφ το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και της τραπεζικής κοινότητας με επίκεντρο τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα.

Σε συνομιλία με τον Πάνο Σκουρλέτη οι δύο άνδρες συζήτησαν «σημαντικά έργα στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όπως στον τομέα της διύλισης και του φυσικού αερίου».

Όπως σημείωσε, στο ενεργειακό επίπεδο οι διμερείς συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην διύλιση πετρελαίου όσο και στο φυσικό αέριο, και πλέον εξετάζονται δυο συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς αυτούς. Στον τραπεζικό τομέα εξετάζεται η προώθηση στενότερης συνεργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων των δυο χωρών με την δημιουργία εκατέρωθεν «corresponding banks».

Η συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη, αφορούσε μεταξύ άλλων τους «τρόπους υπέρβασης ενδεχομένων εμποδίων στις διμερείς μας σχέσεις. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση και τη βούληση της ελληνικής πλευράς ώστε να ξεπεραστούν τα όποια ενδεχόμενα εμπόδια αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Σεΐφ υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία».