Νέο κόμμα, παλιά υλικά

Στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να δείχνουν αδιαφορία για την προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος από πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (πρωταγωνιστούν οι Διαμαντοπούλου-Φλωρίδης-Ραγκούσης) σε συνεργασία με τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι που έχει απομείνει. Πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη και δεν προβλέπουν ότι το εγχείρημα θα έχει κοινωνική απήχηση.


Το γεγονός ότι ο Μ. Χρυσοχοίδης που, σύμφωνα με πληροφορίες, μετείχε αρχικά σε αυτές τις διεργασίες μιλά τώρα για “νέα Αριστερά” δείχνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ότι εγκατέλειψε τους άλλους πρώην υπουργούς που αναφέρονται στο “κέντρο” και κινείται με άλλη ομάδα προς άλλη κατεύθυνση.

Αν συνεκτιμήσει κανείς και ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος τραβάει το δικό του δρόμο, με την κίνηση “Δημοκρατική Ευθύνη”, τότε διαμορφώνεται μια εικόνα κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να ενωθούν για να φέρουν σε δύσκολη θέση την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ΔΗΜΣΥΜ επιδιώκει τη διεύρυνσή της και αρνείται την αυτοδιάλυση των κομμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί από μηδενική βάση νέος πολιτικός φορέας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σπύρο Βούγια που “επιστρέφει σπίτι” όπως είπε και θέλει να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης το 2019.
Πάνε και έρχονται

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα στον ενδιάμεσο χώρο. Η αποχώρηση του βουλευτή Γ. Καρρά από την Ενωση Κεντρώων εντάσσεται στις διαρροές προς τη ΝΔ (προηγήθηκε ο πρώην εκπρόσωπος Γ. Καλιάνος), ενώ ο ίδιος ο Β. Λεβέντης προανήγγειλε μια ακόμη αποχώρηση βουλευτή τις επόμενες μέρες.

Από το Ποτάμι αποχώρησε η Κ. Μάρκου (που μάλλον θα καταλήξει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη), δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια, ενώ είχαν προηγηθεί ο Ι. Φωτήλας (προς τη ΝΔ) και ο Χ. Θεοχάρης (υπάρχει βέτο Σαμαρά γι αυτόν στην ΝΔ λόγω της κόντρας του όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής ήταν γγ εσόδων).

Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ταλαιπωρούνται από τα σενάρια για υπόγειες συνεννοήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία διαρκώς διαψεύδουν, ενώ είναι όλο και πιο ορατή η διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει εκλογές εδώ και τώρα (όπως ο Κ. Μητσοτάκης) ενώ δεν συμφωνεί με τις ίσες αποστάσεις έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προτάσσει την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας με μια μη αυτοδύναμη ΝΔ.

Βενιζέλος για αρχηγός;

Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε έντονα ότι ο Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να φτιάξουν νέο κόμμα. Ο ίδιος δεν έκανε καμία διάψευη της σχετικής φημολογίας αλλά ανεπίσημα, από συνομιλητές του, κυκλοφόρησε ότι δεν οργανώνει την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.

Εχει, όμως, προαναγγείλει ότι δεν αποδέχεται ενδεχόμενη επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ είναι προφανές ότι διεκδικεί έναν διακριτό και ισχυρό ρόλο στην παράταξή του, τον οποίο αυτή τη στιγμή δεν του προσφέρει η Φ. Γεννηματά. Αλλωστε, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι αν ο Βενιζέλος πήγαινε σε νέο κόμμα του κέντρου, θα πήγαινε για να είναι αρχηγός και όχι, για παράδειγμα, υπαρχηγός της Διαμαντοπούλου ή του Θεοδωράκη.

Στην ΝΔ γνωρίζουν ότι αν συγκροτηθεί τέτοιο κόμμα θα απευθυνθεί στο εκσυγχρονιστικό κοινό της κεντροαριστεράς που θεωρούν, δυνητικά, δικό τους. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ανησυχία, γι αυτό και δεν γίνονται κινήσεις προσέγγισης των πρώην υπουργών και άλλων που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση. Στο επιτελείο Μητσοτάκη περισσότερο ενδιαφέρονται για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά και μετεκλογικά, αν δηλαδή θα μείνει στις ίσες αποστάσεις ή κάποια στιγμή θα κοιτάξει προς τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο απ ό,τι προς την ΝΔ.
http://tvxs.gr