Τσίπρας: Στενή συνεργασία για τη διαχείριση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται μία στενή συνεργασία για τη διαχείριση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
«Η χώρα μας, μοιράζεται την ευθύνη της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προώθησης πολιτισμικού διαλόγου για την ειρήνη», υπογράμμισε, επίσης, ο ΑλέξηςΤσίπρας.
Επιπλέον, επισήμανε ότι θα γίνει μία πολιτική διακήρυξη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ
Νωρίτερα στην στην διμερή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ ,στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο 'Αμπου Ντάμπι, τέθηκαν σειρά ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Προσφυγικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Ολάντ: "Συζητήσαμε Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Προσφυγικό, τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-χωρών του Κόλπου και την πορεία της ελληνικής οικονομίας".
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επ' αφορμή της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.
Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός θα έχει και διμερή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.
Στη Διάσκεψη συμμετέχει πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.
Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.
Στη Διάσκεψη με αντικείμενο τη «Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις. Στη Διάσκεψη, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, δίνουν το «παρών», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ο εμίρης του Κατάρ, ο εμίρης του Κουβέιτ, καθώς επίσης και άλλοι αρχηγοί η εκπρόσωποι κρατών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών. Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Γαλλίας αναμένεται να είναι η καθιέρωση ενός διεθνούς κονδυλίου-ταμείου, με έδρα την Ελβετία, για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καιρό πολέμου, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται και εκείνη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς, με επόμενη «στάση» του πρωθυπουργού τα Ιεροσόλυμα, στις 8 Δεκεμβρίου, για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Διεθνείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνέχεια
Στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα ώστε να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία αντικείμενο της θα έχει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Σερβία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Νίκολιτς καθώς και τον πρωθυπουργό κ. Βούτσιτς.
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επισκεφθεί και την Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.