Η ΓΓΙΦ ενάντια στις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες Ρομά

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση-θεματική επίσκεψη  ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε θέματα Ρομά και των ταξιδευτών-   που διοργάνωσε το  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και το Συμβούλιο της Ευρώπης με τίτλο «Ενίσχυση και συμμετοχή των Ρομά στα συμβουλευτικά όργανα και στα όργανα  λήψης αποφάσεων καθώς και στην πολιτική ζωή (με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους Ρομά)».
Η εκδήλωση, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 19 Οκτωβρίου 2016, έλαβε χώρα στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η  Γενική Γραμματέας  τόνισε ότι «διεκδικούμε την ισότητα χωρίς να εξαιρούμε κατηγορίες πληθυσμών που ζουν ανάμεσά μας. Οι ρατσιστικές συμπεριφορές, οι  διακρίσεις και η περιθωριοποίηση,  που υφίστανται οι γυναίκες Ρομά και τα παιδιά τους,
είναι καιρός να λάβουν τέλος».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες από τις δράσεις συνάφειας της ΓΓΙΦ, όπως η πρόσφατη προκήρυξη δωρεάν υποτροφιών (σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ) για μεταπτυχιακές σπουδές  σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών Ρομά.

Επίσης, τόνισε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες  τσιγγάνες,  με το να βιώνουν κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση , που τις εγκλωβίζει σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας και αποκλεισμού από ένα πλήθος δραστηριοτήτων της κοινωνίας , όπως φάνηκε και από την απουσία τους από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση τους σε καίρια θεματική του νέου, επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ δηλώνοντας   ότι «είμαστε σύμμαχοι στα προβλήματα των γυναικών ρομά και των παιδιών τους και διεκδικούμε την ισότητα των φύλων ενάντια στις πολλαπλές διακρίσεις και τα φαινόμενα ανισότητας, που κλονίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας».