Ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η κερδοφορία των τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω και συνεχίστηκε η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Διαπιστώνεται ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε στο 8,2% από 7,7% που ήταν στο τέλος του 2009. Η κατηγορία των δανείων που εμφανίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ είναι τα καταναλωτικά.
Στην Έκθεση επαναλαμβάνονται τα αποτελέσματα του πρόσφατου stress test, που διεξήχθη τον Ιούλιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με αυτά και οι έξι ελληνικοί όμιλοι που συμμετείχαν σ' αυτά διαθέτουν δείκτη βασικών κεφαλαίων που υπερβαίνει το 6%, ο οποίος ορίστηκε ως το ελάχιστο όριο αναφοράς.
Στο άκρως δυσμενές σενάριο, παρά τη μείωση του Δείκτη Βασικών Κεφαλαίων, που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων, το υψηλό σημείο εκκίνησης επέτρεψε στις πέντε από τις έξι ελληνικές τράπεζες να περάσουν επιτυχώς την άσκηση (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 10,1%, Alpha Bank: 8,22%, Eurobank EFG: 8,17%, Εθνική Τράπεζα: 7,4%, Τράπεζα Πειραιώς: 6%). Εξαίρεση αποτέλεσε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, για την οποία ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε επίπεδο 4,36%, που αντιστοιχεί σε έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 243 εκατ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό της άσκησης, για το σύνολο των έξι τραπεζικών ομίλων προκύπτει ένα καθαρό πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 3,3 δισεκ. ευρώ έναντι του ποσού που αντιστοιχεί στο τεθέν όριο 6% για τον Δείκτη Βασικών Κεφαλαίων.
Η διοίκηση της ΤτΕ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών όπου τούτο κριθεί αναγκαίο. Επιπροσθέτως, όμως θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα πρέπει να συμβάλει ώστε οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος που θα τους επέτρεπε να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας και να ανακτήσουν ταχύτερα την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου