Κατάθεση Προβόπουλου "καίει" το Βατοπέδι

Κόλαφος για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο και με τραπεζικά ιδρύματα ήταν το υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος
Για σειρά παραβάσεων σε συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, καταθέτοντας την Τρίτη ενώπιον της αρμόδιας προκαταρκτικής επιτροπής.


Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε το Βατοπέδι ως μία από τις υποθέσεις που «όζουν», σκιαγραφώντας την εικόνα μιας μονής που συνδιαλέγεται με το Χρηματιστήριο και εξωχώριες εταιρείες με εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημά του, διαπιστώνεται σωρεία παραβάσεων σε συναλλαγές της Μονής με ελληνικές και
κυπριακές τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις παραβάσεις για τις οποίες η Τράπεζα Ελλάδος έχει επιβάλει αυστηρά πρόστιμα, αφορούν σε πλημμελείς ελέγχους κατά παράβαση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Τσιρώνης αναφερόμενος στην κατάθεση του κ. Προβόπουλου, στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, καταγράφεται σειρά παρανομιών και παρατυπιών στις συναλλαγές της Μονής, αλλά και στις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν με την Marfin Egnatia Bank.
H τράπεζα φέρεται να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 801 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG και είχε υπαγάγει τα δάνεια αυτά σε διατάξεις που αφορούν την κάλυψη προσωπικών αναγκών και στη χρηματοδότηση νομικών προσώπων για κεφάλαιο κίνησης με ελεύθερους όρους.
Ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών και τη διαβίβαση στοιχείων για τις εξωχώριες εταιρίες με τις οποίες συναλλασσόταν η Μονή. Απέδωσε δε την καθυστέρηση αυτή στις κυπριακές αρχές «που κινούνται δύσκολα».
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπληρωματική παραγγελία για έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών της Μονής μέχρι 50.000 ευρώ που θα χρειαστεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια