Χρήστος Παπουτσής στην εφημερίδα «Ημερησία» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα


Δεν έχω καταλάβει, στο ΠΑΣΟΚ είστε υπέρ ή κατά του μνημονίου;
Ας σταματήσουμε επιτέλους τη μνημονιολογία. Μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει αυτή η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης που επιχειρεί η αντιπολίτευση. Η χώρα έχει υπεύθυνη και ισχυρή κυβέρνηση με πρόγραμμα διάσωσης από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η ΝΔ. «Το Μνημόνιο» είναι μια δανειακή σύμβαση 110 δις ευρώ, ένας οδικός χάρτης για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι το ιδεολογικό μανιφέστο της Κυβέρνησης. Ας σταματήσει, επιτέλους, η αντιπολίτευση την αλλοίωση της ουσίας και του περιεχομένου της μεγάλης εθνικής προσπάθειας που κάνουμε.
Παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες εβδομάδες να βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη για το νέο μνημόνιο με τα νέα
μέτρα…. Ε, λοιπόν δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Το μόνο που υπάρχει είναι η συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος και διαρκής αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων για την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των μισθωτών και των συνταξιούχων.


Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Είστε σίγουροι για αυτό;
Σημασία έχει  που βρισκόμαστε σήμερα και πώς αξιοποιούμε τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες όλων. Από την κρίση, την επιτήρηση και την ύφεση της οικονομίας δεν πρόκειται να βγούμε ούτε με ξόρκια ούτε με ευχολόγια. Θα βγούμε με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Και όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους, όσο υλοποιούμε τις δεσμεύσεις, τόσο θα ενισχύουμε την αξιοπιστία της χώρας. Τόσο θα δυναμώνουμε τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου και του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του.


 Θα υπάρξουν κοινωνικά «αντίμετρα»;
Η κοινωνία έχει ανάγκη από ελπίδα. Η αγορά και η οικονομία έχουν ανάγκη από αισιοδοξία. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όραμα για το λαό και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι όταν θα βγούμε από την κρίση τίποτα δε θα είναι όπως στο παρελθόν.  Προφανώς έχουμε υποχρέωση να επιμείνουμε στη δημοσιονομική πειθαρχία και στο δίκαιο επιμερισμό του βάρους του παρελθόντος. Ταυτόχρονα όμως, να κάνουμε πράξη την επιλογή της αναδιανομής και να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία. Με ριζικές αλλαγές και σύγχρονες επιλογές για την οργάνωση της παραγωγής, της αγοράς και των υπηρεσιών. Με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Να βελτιώσουμε τις υποδομές, το επενδυτικό περιβάλλον και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Μα πάνω από όλα να εγγυηθούμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.



Έχουν νόημα κάποιες παροχές χωρίς ανάπτυξη;
Οι παροχές χωρίς ανάπτυξη είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Χωρίς νέο σχέδιο για την ανάπτυξη όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες. Και πάντα θα γυρίζουμε στο σημείο μηδέν. Γι αυτό δεν σταμάτησα ποτέ να επαναλαμβάνω ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η πυροδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών, της αγοράς, του εμπορίου, των μικρών επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διευκολύνουμε την έξοδο από την ύφεση. Θα ήταν αφέλεια να περιμένουμε έξοδο από την κρίση μόνο με τις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές. Είναι απολύτως απαραίτητες αλλά δεν είναι αρκετές ούτε ικανές για να εγγυηθούμε ότι δεν θα ξαναέλθει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Γι αυτό επιμένουμε για τολμηρές θεσμικές αλλαγές με μόνιμο χαρακτήρα στη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, στη διαχείριση της εξουσίας, στη σύγχρονη οργάνωση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.
Η προσπάθεια είναι πανεθνική για την αναμόρφωση της Ελλάδας και για μια ισχυρή συλλογική αυτοπεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας.


Εκτός από την οικονομία φαίνεται πως θέλει… «επανεκκίνηση» και η κυβέρνηση. Είναι πολλές οι καθυστερήσεις…
Εκείνο που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προσπάθειας, επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και διαρκής επιδίωξη για τη συνοχή της κοινωνίας.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για νέες καθυστερήσεις ούτε για αδράνεια. Η πορεία είναι δύσκολη, η προσπάθεια σκληρή και η επιτήρηση της οικονομίας μας διαρκής. Οι δανειακές ανάγκες είναι συγκεκριμένες και χρονοθετημένες. Για παράδειγμα θα είναι οδυνηρό εάν συνεχιστεί η αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Όπως θα είναι εγκληματική η συνέχιση της κρατικής σπατάλης. Και, όπως βλέπουμε, πάντα καιροφυλακτούν οι κερδοσκόποι...


Πότε πρέπει να γίνουν και πόσο βαθιές πρέπει να είναι οι αλλαγές;
Εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αυτή η  φημολογία για ανασχηματισμό εγκλωβίζει τους υπουργούς και ακινητοποιεί την κυβέρνηση. Και μάλιστα τώρα που είναι η ώρα της υλοποίησης του νέου νομοθετικού πλαισίου, των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών.


  Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου;
Αυτή η μάχη δεν είναι κομματική αλλά είναι μια καθαρά πολιτική μάχη καθώς η ίδια η μεταρρύθμιση έχει βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα. Γι αυτό επιμένω ότι οι επιλογές των προσώπων είναι καθοριστικής σημασίας γιατί θα πρέπει να εγγυώνται τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτών που υποστηρίζουν την αποκέντρωση των εξουσιών, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία στον πολίτη, την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.


 Συμφωνείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του γερμανικού συστήματος;
Εδώ και χρόνια επιμένω ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από μεγάλες τομές που θα κάνουν περισσότερο αυθεντική τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς και θα απαλλάξουν την πολιτική διαδικασία από τις όποιες εξαρτήσεις.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα υπηρετεί τις δεσμεύσεις μας για την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη διαφάνεια και την αυτονομία της πολιτικής.
Και πάνω απ όλα θα ενισχύει το ρόλο του βουλευτή στην εξέλιξη της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.



 Είστε ανήσυχος για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ; Πολλοί λένε ότι έχασε την «ψυχή»του…
Δεν ανησυχώ όσο κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Κι όσο επιβεβαιώνεται στην πράξη η δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου ότι ο πολίτης βρίσκεται πάντα στο κέντρο των επιλογών μας. Ότι το αξιακό μας πλαίσιο παραμένει σταθερό.
Βέβαια, ακούω κάποιους να υποστηρίζουν ότι σε περιόδους κρίσης δεν έχουν σημασία οι ιδεολογίες των κομμάτων. Διαφωνώ. Η ιδεολογία δεν είναι πλαστελίνη. Επιμένω, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αγώνας για να είναι το αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ η βάση της νέας εποχής που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  Και δεν ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι πίσω από τους αριθμούς, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα των προσπαθειών μας βρίσκεται η ζωή των ανθρώπων και οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού.


 Βλέπετε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;
Τα εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στη δημιουργία νέων πολιτικών κινήσεων. Αλλά αυτό δεν αρκεί για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτές οι επιδιώξεις δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών δυνάμεων… Πάντως οι επόμενοι  μήνες θα έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια