Κοινωνικά προγράμματα ύψους 3 δισ. ευρώ στις «αποσκευές» Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ
Ένα «κοινωνικό μνημόνιο» με κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και αποδέκτες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται κατά κόρον από τα οικονομικά μέτρα αναμένεται να παρουσιάσει ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 75ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει ειδικά προγράμματα 1,6 δισ. για τους ανέργους και 500 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που συνδέονται με την κοινωνική πολιτική.

Ζητούμενο της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου είναι να συνοδευτεί η πρώτη του εμφάνιση ως πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με μέτρα και προγράμματα για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται κατά κόρον από το

μνημόνιο: ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, νέων πτυχιούχων, μικρομεσαίων και νέων επιχειρηματιών, ομάδων με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις δομές της Υγείας και της πρόνοιας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η διέξοδος στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαθέσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό βρέθηκε στο ΕΣΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Χρονικός ορίζοντας είναι η πενταετία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των πόρων είναι κατανεμημένο το διάστημα 2011-2013. Τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς πρόκειται για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ωστόσο για την εξασφάλισή τους απαιτείται να σχεδιαστούν τα ειδικά προγράμματα και να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων αρχών της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια