Επίθεση Α. Σαμαρά στην κυβέρνηση


Ευθείες βολές στην κυβέρνηση και τις οικονομικές της επιλογές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του κατά την πρώτη Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε αναλυτικά το  οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που είχε ανακοινωθεί και στις 7 Ιουλίου, στο Ζάππειο.
Στην ομιλία του ανέφερε ότι:  
«Είμαστε το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης που τόλμησε να βάλει πλάτη και να στηρίξει την πατρίδα στα δύσκολα, όπως κάναμε από την αρχή ως τον περασμένο Μάϊο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να

αποφύγει την χρεοκοπία και την υπαγωγή της στο Μηχανισμό Στήριξης και στο Μνημόνιο. Αλλά είμαστε ταυτόχρονα το Κόμμα που τόλμησε να πει το μεγάλο όχι στο Μνημόνιο, παρά τις πιέσεις να το αποδεχθούμε κι εμείς, παρά τα ολοφάνερα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του. Σήμερα, όλοι, από το ΣΕΒ ως τη ΓΣΕΒΕΕ, από τους μικρότερους ως τους πιο μεγάλους, διαπιστώνουν ότι η ρευστότητα τέλος, οι επενδύσεις τέλος και το μέλλον συνοψίζεται σε δύο λέξεις: λουκέτα και ανεργία. Ιδιαίτερα η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνει ότι ήδη χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο 88 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο εξάμηνο θα χαθούν άλλες 120 χιλιάδες καθαρές θέσεις εργασίας. Ενώ ως το τέλος του 2011 θα χαθούν πάνω από 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κατά μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, και χωρίς τις απώλειες θέσεων των αυταπασχολούμενων. Ως το τέλος του 2011 υπολογίζεται ότι 375 χιλιάδες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει κίνδυνος να βάλουν λουκέτο! Κακά τα ψέματα: Η ασφυξία σκοτώνει, δεν λυτρώνει την Οικονομία»!


Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε πως: «Σήμερα ακόμα και οι οπαδοί του Μνημονίου αρχίζουν να μετανιώνουν τη στήριξη που προσέφεραν. Ακόμα κι όσοι αποδοκίμασαν πριν λίγους μήνες τη στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά του Μνημονίου, σήμερα, με απόγνωση ομολογούν ότι οδηγεί σε αδιέξοδα χειρότερα από εκείνα που οδήγησαν στο Μηχανισμό στήριξης.

Τα έσοδα είναι πολύ μικρότερα απ' αυτά που υπολόγιζαν να αποσπάσουν με τις φορο-επιδρομές. Οι δαπάνες δεν ελέγχονται γι' αυτό και περιορίζουν δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή την παραδοσιακή ατμομηχανή της Οικονομίας μας. Το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα. 

Τα αποτελέσματα είναι τρία - κι είναι και τα τρία ολέθρια: 

  • Πολύ μεγαλύτερη ύφεση απ' όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον διπλάσια).

  • Πολύ μεγαλύτερος πληθωρισμός απ' όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον τριπλάσιος).

  • Και πολύ μικρότερη πραγματική μείωση του ελλείμματος απ' όσο είχε υπολογιστεί.

Συμπέρασμα: Νέα έκτακτα μέτρα είναι σχεδόναναπόφευκτα».      

Δέσμη προτάσεων

Με τη φράση «Το Μνημόνιο προωθεί ένα πρόγραμμα Ύφεσης και Απελπισίας, η Νέα Δημοκρατία προωθεί μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Κάθε πρόγραμμα ριζικής αλλαγής της Οικονομίας πρέπει να στηρίζεται στην Ελπίδα που δημιουργεί, όχι στις αδικίες που προκαλεί και τις εκρήξεις που πυροδοτεί», ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι: «Πολύ συνοπτικά προτείναμε άλλο μείγμα πολιτικής:
  •  Με τόνωση της οικονομίας σήμερα, για να φρενάρουμε την ύφεση, για να σταματήσουμε τα λουκέτα, για να σταματήσουμε την εκτίναξη της ανεργίας, για να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Ώστε οι θυσίες που έγιναν να αρχίσουν να πιάνουν τόπο. Οι θυσίες που έγιναν ως τώρα αρκούν για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, αν τονώσουμε την Οικονομία. Δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο και προεξοφλούν οι υστερήσεις του προγράμματος από τους στόχους του. Χρειάζονται, όμως, μέτρα τόνωσης της Οικονομικής δραστηριότητας μηδενικού ή ελάχιστου κόστους. Αυτή είναι η πρώτη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και την ύφεση που μεγαλώνει το έλλειμμα. Ή όπως το είπαμε με πιο τεχνικούς όρους δεν χτυπάμε μόνο το διαρθρωτικό έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το κυκλικό που προκαλεί η ύφεση. Η οποία συνεχώς βαθαίνει.

  • Χρειάζεται ακόμα συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Που είναι τεράστια σε αντικειμενική αξία, αλλά είναι πλήρως αδρανής. Αρκεί μικρό μέρος να αξιοποιήσουμε παραγωγικά και ακόμα μικρότερο να αξιοποιήσουμε εμπορικά, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα και να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης με ορίζοντα διετίας, αν ξεκινούσαμε από σήμερα. Αυτή είναι η δεύτερη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το χρέος. Για να μη βρεθούμε, λίγα χρόνια αργότερα, με μικρότερο έλλειμμα αλλά με πολύ μεγαλύτερο χρέος. Και δεν θα μπορούμε ούτε τότε, παρά τις μεγάλες θυσίες να βγούμε στις αγορές

  • Χρειάζονται ακόμα μέτρα που διορθώνουν κάποιες αδικίες οι οποίες προσφέρουν ελάχιστα στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά βλάπτουν την Οικονομία και αποσταθεροποιούν την Κοινωνία. Όπως, για παράδειγμα, οι περικοπές των συντάξεων τις οποίες υποσχεθήκαμε να αποκαταστήσουμε. Άμεσα στο μεγαλύτερο μέρος τους και πολύ σύντομα στο σύνολό τους. Προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από αλλού. Αυτή είναι η τρίτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Να αποκαταστήσουμε άμεσα ή στο συντομότερο δυνατό αδικίες που έγιναν από την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να εκτροχιάζουμε τη μείωση του ελλείμματος.

  • Χρειάζονται ακόμα μέτρα Ανάπτυξης, μερικά των οποίων μπορούν να ληφθούν από τώρα, τουλάχιστον για να αλλάξουν το κλίμα και ορισμένα άλλα αναγκαστικά από το Μνημόνιο. Κι αυτό είναι η τέταρτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα. Και δέσμευση για μεγάλες αναπτυξιακές ανατροπές που θα έλθουν στη μετά το Μνημόνιο εποχή, αλλά που οφείλει η Κοινωνία να τις γνωρίζει και να τις στηρίζει από τώρα: Όπως η μείωση της φορολογίας. Γιατί σήμερα, όπως επισημαίνει και πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πνίγουν την Ελληνική Ανταγωνιστικότητα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα...

Η Νέα Δημοκρατία δεν απορρίπτει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πρότεινε και θα προωθήσει πολύ πιο ριζοσπαστικές αλλαγές απ' αυτές που διατυπώνει το πρόγραμμα. Αλλαγές που σπάνε την γραφειοκρατία, τον κρατισμό, τις στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. 
Η Νέα Δημοκρατία δεν διαφωνεί στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Αντίθετα προωθεί με το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει πολύ πιο μεγάλη μείωση του ελλείμματος και πολύ ταχύτερα: 
Με βάση το εναλλακτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το έλλειμμα θα έχει εκμηδενιστεί σε δύο περίπου χρόνια (αν εφαρμοζόταν από σήμερα), ενώ με βάση το Μνημόνιο, ακόμα και μετά από τετραετία, θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης του 2%!
Με βάση το διαφορετικό μείγμα Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, το δημόσιο χρέος θα είναι μετά από τετραετία κάτω από 100%, σημαντικά μικρότερο απ' ό,τι σήμερα. Ενώ με βάση του Μνημόνιο θα πλησιάζει τότε το 150%»!

Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια