Χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στους έξι Ιρανούς


Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και στους έξι Ιρανούς απεργούς πείνας αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά από εισήγηση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου που ενεργοποιήθηκε εκτάκτως. Οι έξι Ιρανοί πρόσφυγες βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Ένας από αυτούς, ο οποίος βρίσκεται στην 36η μέρα απεργίας πείνας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους

Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Προσφύγων για τις συσσωρευμένες αιτήσεις, που προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009, «για ανθρωπιστικούς

λόγους και όλως κατ΄εξαίρεση, [...] παρά την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η ισχύουσα διαδικασία ασύλου είναι ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική και ξεπερασμένη», αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και χορήγησε εντέλει πολιτικό άσυλο στους Ιρανούς μετανάστες, που πραγματοποιούσαν, τον τελευταίο μήνα, απεργία πείνας μπροστά στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η επίκληση του παλαιότερου ΠΔ 81/2009 έγινε εξαιτίας του ότι η υγεία των απεργών διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, λόγω της παρατεταμμένης ασιτίας στην οποία επέλεξαν να υποβληθούν, προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.
 Με ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει ως «θετική» την απόφαση του υπουργού, που στηρίζεται στη συνεκτίμηση σοβαρών ανθρωπιστικών λόγων, «ωστόσο, αντιμετωπίζει την ενεργοποίηση της Επιτροπής Προσφύγων για τις συσσωρευμένες αιτήσεις, που προβλέπεται στο παλαιότερο ΠΔ, μόνον ως ένα απολύτως προσωρινό και επείγον μέτρο μέχρι την έκδοση του νέου ΠΔ, το οποίο θα ρυθμίσει τη μεταβατική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα και ως προς το οποίο η Ύπατη Αρμοστεία αναμένει ότι θα εγγυηθεί μία δικαιότερη και πιο αποτελεσματική εξέταση όλων των εκκρεμών αιτημάτων».
Ως εκ τούτου, η Αρμοστεία καλεί τις αρχές «να μεριμνήσουν για την άμεση έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος χωρίς καθυστέρηση, καθώς και για την άμεση προώθηση του Σχεδίου Νόμου για τη δημιουργία ανεξάρτητης πολιτικής υπηρεσίας ασύλου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια