Αντιμέτωπη με την Τουρκία η εθνική μας μπάσκετ

    Με δύο νίκες στο ενεργητικό της και τους Φώτση και Σχορτσιανίτη στη σύνθεσή της, αφού οι δύο παίκτες εξέτισαν την ποινή των δύο αγωνιστικών που τους είχε επιβληθεί, η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών θα αντιμετωπίσει σήμερα (21:00), στην Άγκυρα, τη γηπεδούχο ομάδα της Τουρκίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του Μουντομπάσκετ 2010, με στόχο τη νίκη και την πρωτιά στον όμιλό της.

    Η προϊστορία των δύο ομάδων στο Μουντομπάσκετ, περιλαμβάνει μόνο έναν αγώνα από το 2006 και ο απολογισμός είναι θετικός για τη «γαλανόλευκη», αφού νίκησε με 76-69, έχοντας καλύτερους σκόρερ τον Μιχάλη Κακιούζη και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που είχαν πετύχει 17 πόντους έκαστος.


    Η τελευταία συνάντηση των δύο συγκροτημάτων σε μεγάλη διοργάνωση διεξήχθη τον Αύγουστο του 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, όπου η ελληνική ομάδα επικράτησε στην παράταση με 76-74 (65-65 κ.α.). Στο ματς εκείνο, ηγέτης και κορυφαίος σκόρερ του αγώνα ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος σημείωσε συνολικά 23 πόντους με έξι τρίποντα, κρατώντας «όρθια» την εθνική στα τρία τελευταία λεπτά, όταν οι Τούρκοι είχαν το προβάδισμα στο σκορ.

    Συνολικά, σε 49 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, η Ελλάδα υπερέχει απέναντι στην Τουρκία, αφού μετρά 28 νίκες και 21 ήττες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό συγκρότημα υπήρξε ο πρώτος επίσημος αντίπαλος της εθνικής, αφού οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε φιλικό παιχνίδι τον Ιούνιο του 1936.

    Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η τουρκική ομάδα δεν έχει νικήσει ποτέ τη "γαλανόλευκη" σε αγώνα Ευρωπαϊκού ή Παγκόσμιου Πρωταθλήματος τα τελευταία 33 χρόνια, αφού το ελληνικό συγκρότημα έχασε για τελευταία φορά από τους γείτονες στο Ευρωμπάσκετ του 1977 στο Ελσίνκι με 90-87 και από τότε, σε οκτώ αναμετρήσεις που ακολούθησαν, σημείωσε ισάριθμες νίκες.

    *Τον αγώνα θα παρακολουθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια