Στη Βουλή Νομοσχέδιο για την Κατάρτιση Μητρώου Αγροτών

   Η διαφάνεια και ο εξορθολογισμός στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, προτάχθηκαν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατ. Μπατζελή, τόσο για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το μητρώο αγροτών στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, όσο και για το νομοσχέδιο για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αμφότερα τα νομοσχέδια, συνάντησαν την αντίθεση της αντιπολίτευσης. 

    Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, βασίζεται στην ανάγκη κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Οργανισμού και διαχείρισης του τεράστιου χρέους του (3,8 δις ευρώ), το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2019. «Τα έσοδα του ΕΛΓΑ, μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα - και δύο δάνεια που λήφθηκαν απ’ τον Οργανισμό με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου το 2008 και 2009, ύψους 444 εκ. και 225 εκ. ευρώ αντίστοιχα για την καταβολή των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων, θεωρήθηκαν από την Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις, μη
συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός. 

    «Αυτό που εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε, εκτός της ανταποδοτικότητας, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των παραγωγών και του συστήματος. Το κράτος θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή κι εμείς θα ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό που αναλαμβάνει το κόστος των προβλέψεων για την αποφυγή κινδύνων ή καταστροφών - και είμαστε ανοικτοί ανάλογα και με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψουμε ορισμένα κενά. Βασική αρχή και στόχος του νόμου ωστόσο, είναι ένα σύστημα που να ξεχωρίζει τους τρεις πυλώνες: Συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο κρατικές ενισχύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ και προαιρετική πρόσθετη ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που προέρχεται απ’ τον ΕΛΓΑ, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς» ανέφερε η κ. Μπατζελή. 

    Από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ο Αθ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), εκτίμησε πως «η έννοια του ισοσκελισμού θα πρέπει να απαλειφθεί εντελώς», ενώ και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μιχάλης Τζελέπης, υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποπληρωμής των δανειακών αναγκών του Οργανισμού, το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων και το λειτουργικό κόστος, αλλιώς δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα ο ΕΛΓΑ.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου, θα είναι ένα ψευδεπίγραφο σύστημα ασφάλισης με ανασφάλιστη την γεωργική παραγωγή και τους αγρότες. «Το νομοσχέδιο καταργεί την αυτονομία, τον κοινωνικό χαρακτήρα και ουσιαστικά, την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης μέσω του ΕΛΓΑ» τόνισε ο βουλευτής. 

    «Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείτε τις γεωργικές ασφαλίσεις με την είσοδο των ιδιωτών σ’ αυτές και τους στρώνετε το χαλί με την επιδότηση του ασφαλίστρου» εκτίμησε ο Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ). «Επιβάλλετε πρόσθετη φορολόγηση υπέρ του ΕΛΓΑ μόνον στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όταν το συνολικό εισόδημά τους είναι πάνω απ’ το αφορολόγητο όριο - ουσιαστικά θέλετε να εξαθλιώσετε τους φτωχούς αγρότες, για να συγκεντρωθεί η αγροτική παραγωγή σε λίγα χέρια» συμπλήρωσε. 

    «Οι άνθρωποι της τρόικας, βρήκαν τον άνθρωπό τους για να περάσουν την πολιτική τους στην αγροτική οικονομία της χώρας» υποστήριξε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) και χαρακτήρισε «κάζους μπέλι» για τον ΛΑΟΣ, την κατάργηση των υποτροφιών των αγροτόπαιδων και το δόγμα του ισοσκελισμού μεταξύ εσόδων και αποζημιώσεων. 

    «Δεν πρόκειται περί ανασυγκρότησης, ούτε περί διαφάνειας. Πρόκειται περί διάλυσης της ασφάλισης της παραγωγής γενικότερα. Είναι το μόνο σταράτο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή» ανέφερε με την σειρά της η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ). 

    Στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του μητρώου των αγροτών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δίνει σαφή εικόνα του ποιοι είναι οι αγρότες και μας δίνει την δυνατότητα να κτίσουμε πάνω σ’ αυτό για να δώσουμε μια άλλη προοπτική στην ελληνική γεωργία». 

    «Δέχομαι να εξεταστώ για την εφαρμογή του, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας και η Αριστερά από την μεριά της, να μην θέλετε να καταγραφεί με ποιους έχουμε να κάνουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών, είναι ότι δεν ξεραινόμαστε μεταξύ μας και οι ίδιοι λένε: ``Πάμε για συμβόλαια και εμφανίζονται οι μεσάζοντες``» ανέφερε και η υπουργός και πρόσθεσε: 

    «Το Μητρώο θα είναι παράμετρος του εθνικού Κτηματολογίου. Θα μπορούμε να προγραμματίζουμε τις δράσεις μας, να παρεμβαίνουμε στην αγορά, να δίνουμε προοπτική προς όφελος του αγροτικού κόσμου, να διασφαλίζουμε την διαφάνεια και την διασύνδεση των κλάδων της εφοδιαστικής αλυσίδας και οικονομίας» ανέφερε η κ. Μπατζελή. «Εισάγονται και συνεκτιμώνται οι νέες εξελίξεις και θεματολογίες όπως η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες, αλλά και άλλες δραστηριότητες. Διευρύνεται η έννοια του επαγγελματία αγρότη, χωρίς να απαξιώνεται και χωρίς να αποδομείται. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα ισότιμης καταγραφής της αγρότισσας και προσδιορίζεται με σύγχρονους όρους η αγροτική εκμετάλλευση». 

    «Το πρόβλημα δεν ήταν η ανυπαρξία μητρώου. Ήταν η διασπορά των στοιχείων, η ελλιπής ποιότητα των δεδομένων και η ελλειμματική χρήση του ως εργαλείου χάραξης της εθνικής αγροτικής πολιτικής. Σ’ αυτά τα προβλήματα δεν απαντά το νομοσχέδιο» υποστήριξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κων. Κόλλιας και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε να αποκλείσετε τους ψευτοαγρότες. Αντίθετα απαξιώνετε τον επαγγελματία αγρότη και τον βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με τους εικονικούς αγρότες του Κολωνακίου». 

    «Πέτρα του σκανδάλου» επί προκειμένω, είναι η συμμετοχή στο μητρώο, αγροτών με παράλληλη δεύτερη απασχόληση, αλλά και φορέων που απασχολούνται με τον αγροτουρισμό, ή τις ανανενώσιμες πηγές ενέργειας. Για την ένταξη στο μητρώο, μειώνεται το όριο του προαπαιτούμενου εισοδήματος από την αγροτική απασχόληση από το 51% που ήταν πριν, στο 35% και ο χρόνος της απασχόλησης ορίζεται στο 30% του συνολικού. «Προβλέπεται να μπουν 13.000-20.000 άτομα επιπλέον. Ποιο είναι το κύριο επάγγελμά τους; Ποια είναι τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά; Μήπως είναι τίποτα ανεπάγγελτες νοικοκυρές που αναζητούν φθηνό ασφάλιστρο για να εξασφαλίσουν συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Κόλλιας. 

    «Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν μισθωτές γης και θαλάσσιας έκτασης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Εφορία» είπε ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Είναι τα γνωστά ``δώρα`` που έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2004 και τα διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία. Είναι το δώρο που κάνατε στους μεταποιητές, στους τυποποιητές αγροτικών προϊόντων, στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, που είναι όμιλοι τραπεζών» υποστήριξε ο βουλευτής. Στόχος της κυβέρνησης κατά το ΚΚΕ, είναι και πάλι η καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής. «Το μητρώο θα πρέπει να αντιπαλέψει η φτωχή αγροτιά, στους δρόμους του αγώνα» υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης. 

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστ. Ροντούλης καταψήφισε, διαφωνώντας με τον τρόπο χειρισμού του ορισμού του επαγγελματία αγρότη και πρότεινε κλιμάκωση στις συμπληρωματικές δραστηριότητες του αγρότη, με διαφορετικά ποσοστά χρόνου απασχόλησης και εισοδήματος από την αγροτική παραγωγή ανά κλίμακα - που θα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα ανόδου στην σχετική κλίμακα, με βασικό προαπαιτούμενο ωστόσο, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. «Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για αγρότη που ασκεί μία συμπληρωματική δραστηριότητα, γιατί δεν είναι παραγωγός προϊόντων, δεν είναι γεωργός» ανέφερε ο βουλευτής.

    Ευμενέστερη απέναντι στο νομοσχέδιο, υπήρξε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αναγνώρισε πολλά θετικά στοιχεία, ιδίως στην συνάφεια που καταγράφεται, ανάμεσα στις γεωργικές δραστηριότητες και εκείνες του αγροτουρισμού ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη ωστόσο, «η λογική και τα κριτήρια με τα οποία θεσμοθετείται η ένταξη στο Μητρώο είναι ισοπεδωτικά - άλλο ο κάμπος της Θεσσαλίας και άλλο τα ορεινά. Εξαιρετικά κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα επίσης, όπως ο τρόπος προσδιορισμού της ετήσιας απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα προσμετρώνται, παραπέμπονται όλα σε υπουργικές αποφάσεις. Μας καλείτε να ψηφίσουμε ένα κενό περιεχομένου Μητρώο και μετά να αποφασίσετε μόνοι σας το περιεχόμενό του» ανέφερε η βουλευτής.

    «Απορώ πώς ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο βάζει τη διαφάνεια σε μια από τις βασικότερες πολιτικές που αφορά ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας» απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Υπάρχει όντως μια εκροή αγροτών - το διαπίστωσε και η Αριστερά. Δεν πρέπει σε αυτούς τους αγρότες να χαμηλώσουμε το όριο εισοδήματος, για να δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι οι οποίοι καλλιεργούν τη γη, να λύσουμε καταρχήν το διατροφικό ζήτημα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και να τους δώσουμε κουράγιο να παίρνουν και την κοινοτική επιδότηση και ό,τι άλλο προβλέπεται από τη νυν τήρηση του αρχείου; Πού διαφωνούμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια