Αναρμόδιος για τις συμβάσεις με τις ΔΕΚΟ δήλωσε ο Γ.Αλογοσκούφης στην Εξεταστική της Siemens

To υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα συμβάσεων ΟΣΕ και ΟΤΕ, κατέθεσε στην Εξεταστική για τη Siemens ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Νίκο Χριστοδουλάκη, λέγοντας ότι ο ίδιος και το υπουργείο δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα συμβάσεων ΔΕΚΟ.

Αρνήθηκε ότι είχε ουσιαστικό ρόλο στην καταγγελία προγραμματικών συμβάσεων κοινοπραξιών με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για μη τήρηση των προγραμματικών τους υποχρεώσεων.

Τόνισε ότι η καταγγελία του πρώην υπουργού Χρ.Βερελή ότι δεν προχώρησε η κήρυξη ως εκπτώτου κοινοπραξίας επειδή το υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος του Δημοσίου απουσίασε από τη γενική

συνέλευση του Οργανισμού το 2003, δεν είναι αληθής.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου που εκπροσωπούν το υπουργείο στις γενικές συνελεύσεις δεν είναι δυνατόν να είναι εξουσιοδοτημένοι να καταγγέλλουν συμβάσεις.

Αυτές, είπε, καταγγέλλονται από τη διοίκηση κατ' εντολήν του υπουργείου και η συνέλευση απλώς επικυρώνει -και όχι αποφασίζει- την καταγγελία.

Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε, πλην δύο-τριών, τις 35 περίπου εγγραφές συναντήσεων ή τηλεφωνικών επαφών με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ υποστήριξε ότι είχε απλώς σχέσεις αβροφροσύνης με τον πρώην ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας.

Το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί την Τετάρτη με την εξέταση της Ουρανίας Ζυγογιάννη, γραμματέως του Π.Καρακώστα, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρακώστας έχει διακινήσει τουλάχιστον 600.000 μάρκα από το 1995 ως το 1998 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, χωρίς να ενθυμείται πού τα έδωσε, ενώ το ίδιο διάστημα έφερε στην Ελλάδα ως συνάλλαγμα τουλάχιστον 210 εκατ. δρχ, τα οποία, όπως είπε, τα σπατάλησε «στα πάθη του».

Την Τετάρτη θα εξεταστεί συμπληρωματικά ο κ. Καρακώστας κι αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει κατ' αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ αυτού και της γραμματέως του.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν ο πρώην υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος για το θέμα του C4I και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

Τόσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Κων.Τζαβάρας και Π.Καμμένος της ΝΔ χαρακτήρισαν πολιτικά απαράδεκτη την κίνηση αυτή, όταν κατά τον κ. Βαλυράκη, ο μάρτυρας δεν προσκόμισε τα στοιχεία που είχε δεσμευτεί για το πού κατευθύνθηκαν τα 600.000 μάρκα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια